Eems-Dollard 2050 zien, ervaren en beleven

Eems-Dollard 2050 zien, ervaren en beleven

Wij willen tijdens de Dag van het Wad bezoekers graag laten zien, ervaren en beleven wat de Eems-Dollard allemaal te bieden heeft. Het Programma Eems-Dollard 2050 staat daarbij centraal.

De activiteiten die wij aanbieden:

Kiekkaaste vogelijkhut

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Vanaf deze prachtige plek heb je een geweldig uitzicht op de slikvelden van de Dollard. Kom op de Dag van het Wad naar de Kiekkaaste om honderden bonte strandlopers te zien, of andere op het slik foeragerende vogels. Met wat geluk zie je zeehonden en ook bruinvissen worden soms vlak onder de kust gezien. Bezoek de Dollard en geniet van weidse vergezichten en telkens veranderende wolkenluchten. Let op: het pad naar de vogelkijkhut kan blubberig zijn.

Locatie: Nieuw Statenzijl 1, 9688 TN Nieuwe Statenzijl

Tijdstip: Altijd toegankelijk

Toegang: Gratis

Tocht langs de Dollard

Gezinnen met kinderen en/of opa’s en oma’s met kleinkinderen gaan onder leiding van gidsen op ontdekking in dit gebied. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar (basisschool) worden actief betrokken bij hetgeen de natuur ons op deze middag voorschotelt.

Op deze zomermiddag gaan we kijken naar de grote groep zeehonden die bij de kijkwand liggen te rusten, waar pups worden gezoogd en jonge zeehonden aan het spelen zijn. Begeleiders van het educatieteam vertellen allerlei wetenswaardigheden over de zeehonden die je hier ziet.

Ook kunnen de kinderen zich uitleven op de kwelder en met schepnetjes (bodem)diertjes vangen en deze onder een loep bekijken.Het dragen van laarzen of stevige wandelschoenen en kleding wat vuil mag worden is aan te bevelen. Aanmelden via het Groninger Landschap.

Locatie: Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve), Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten

Tijdstip: 25 juni 13.30 – 16.00 uur

Toegang: Gratis

Wim de Boer (kleikunstenaar)

Altijd al eens zelf een kom willen maken van echte Dollardklei? Dat kan op de Dag van het Wad. Speciaal voor deze gelegenheid komt kunstenaar Wim de Boer naar het Bezoekerscentrum Dollard in Punt van Reide. Dus schuif aan en maak je eigen kommetje! Zowel kinderen als volwassenen kunnen meedoen.

In het voorend van de laatste dorpsboerderij van Winsum heeft Wim de Boer sinds 1998 zijn keramiekatelier. Hij maakt er de mooiste objecten van klei. Van  “In het land van klei door de zee gebracht, het Groninger land omzoomd door het Wad voel ik me thuis en het is mijn inspiratiebron. Mijn werk is in dit land gedacht en vormt er een eenheid mee."  

Locatie: Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve), Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten

Tijdstip: 25 juni 12.00 – 17.00 uur

Toegang: Gratis

Otto Knottnerus (historicus en verhalenverteller)

Luister naar de inspirerende verhalen van Otto Knottnerus. Otto is historicus en vertelt meer over de interessante geschiedenis van het Eems-Dollardgebied. Wilt u meer weten over de ‘verdronken dorpen’? Of over de sleutelrol die Hollandse dijkbouwers speelden? Kom op zondag 25 juni naar Bezoekerscentrum Dollard en luister mee!

Locatie: Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve), Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten

Tijdstip: 25 juni 13.00 - 15.00 uur

Toegang: Gratis

Informatie over Programma Eems-Dollard 2050

De Eems-Dollard is een uniek natuurgebied, een zogenaamd estuarium. Hiervan zijn er nog maar twee in Nederland. Het is een gebied waar de verbinding tussen rivier en zee nog intact is en waar nog sprake is van eb en vloed. Daardoor is het een bijzonder leefgebied voor dieren en planten die op andere plekken niet of nauwelijks in deze samenstelling voorkomen. Daarnaast is het gebied ook aantrekkelijk voor industrie vanwege de ligging van de Eems-Dollard en de open verbinding met zee.

Economie en ecologie (natuur) kunnen prima hand in hand gaan als er een goed evenwicht is. Dat is op dit moment nog niet het geval. Het Programma Eems-Dollard 2050 gaat daar verandering in brengen. Kom naar het Bezoekerscentrum Dollard en laat u uitgebreid informeren over de verschillende innovatieve maatregelen die de komende tijd uitgevoerd worden in het gebied. Er zijn deskundigen aanwezig om al uw vragen te beantwoorden.

Locatie: Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve), Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten

Tijdstip: 25 juni 12.00 – 17.00 uur

Toegang: Gratis

Deel deze pagina