Souvenir Huisje op locatie tijdens Sail Den Helder

Souvenir Huisje op locatie tijdens Sail Den Helder

Een souvenir is een kleine hommage aan ‘iets’ dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan traditionele, ouderwetse prullen. Je kent ze wel: de koelkastmagneten, sleutelhangers, shotglaasjes en de “grappige” T-shirts.

Het Werelderfgoed in Nederland verdiende origineler souvenirs, vond Erik Kessels, gastcurator van UNESCO Werelderfgoed Nederland in 2016. Hij vroeg daarom 60 studenten van drie opleidingen mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in Nederland, waaronder de Waddenzee.

Voor de Waddenzee zijn er meerdere ontwerpen gemaakt. Zo is de ´Ear Plug´ ontworpen. Met de nieuwe Waddenzee oorschelp-koptelefoon luister je overal ter wereld naar het rustgevende geluid van de Waddenzee. Of een ander muziekje natuurlijk. Het ontwerp is van Lee Jihee.

Ook vroegen de studenten aandacht voor het plastic-probleem in de Waddenzee. Een onderwerp waar PRW ook aan werkt. Van afvalplastic, gevonden in de Waddenzee, is een zeehondje gemaakt. Zo help je mee de rotzooi op te ruimen en heb je gelijk een bijzonder aandenken aan Werelderfgoed Waddenzee.

En de rotzooi in de Waddenzee was blijkbaar een inspiratiebron voor de studenten. Sarah Lieben en Suzanne Jacobs hadden een primeur. Zij maakten ’s wereld eerste souvenir om gelijk weg te gooien, zoals ze zelf stellen. ,,Deze in de Waddenzee gevonden rotzooi mag je gelijk thuis in de prullenbak gooien. Opgeruimd staat netjes!”

Alle nieuwe souvenirs zijn tijdens Sail in Den Helder te bewonderen in het speciaal ontworpen Souvenir Huisje. Het huisje kan het hele weekend bezocht worden.

Deel deze pagina