Operaspektakel op het Wad

Een unieke locatie voor een verpletterende opera: achter de dijk bij Paesens-Moddergat (Fryslân) wordt het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes vertolkt. Het operaspektakel toont het benauwde en soms benepen leven in een kleine vissersgemeenschap. Op deze pagina vind je álle informatie over de opera én de allerbeste tips uit de omgeving. Dat maakt jouw bezoek aan het Operaspektakel op het Wad nóg mooier! 

Ontdek de regio

Het Operaspektakel op het Wad vindt plaats in Paesens-Moddergat, een klein dorpje ten noorden van de Friese stad Dokkum. Dit prachtige waddengebied is een ware ontdekking! Dus waarom maak je er niet een hele dag van? Overdag een heerlijk hapje eten in de leukste restaurants, de fascinerende musea uit de regio ontdekken óf gewoon een mooie wandeling over de dijk maken; het kan allemaal. Hieronder vind je een overzicht met de leukste tips! 

Bekijk de leukste uitjes - In het noordelijkste puntje van Friesland

Operaspektakel op het Wad

  • Tickets

    Bestel nu je tickets voor het Operaspektakel op het Wad! 

    Tickets
  • Meer informatie

    Wil je meer informatie over het Operaspektakel op het Wad? Klik dan hier!

    Meer informatie

Het verhaal

De opera Peter Grimes is een opera in drie akten die de strijd van zijn dorpsgenoten tegen de visser Peter Grimes beschrijft. Het verhaal speelt zich af in een kustdorp in Engeland: Suffolk. De opera begint wanneer burgemeester/lijkschouwer/advocaat Swallow Peter Grimes ondervraagt over de dood van zijn scheepsjongen. De dorpsbevolking laat tijdens het proces regelmatig weten dat ze Grimes schuldig vinden. De lijkschouwer concludeert dat de dood van de jongen een ongeluk was. Hij adviseert Grimes geen nieuwe scheepsjongen te nemen. Grimes zegt niet zonder te kunnen.

Apotheker Ned Keene vindt een nieuwe scheepsjongen voor Grimes, ene John. Alleen Ellen Orford, de schooljuffrouw met wie Peter Grimes van plan is te trouwen wanneer de gemeenschap respect voor hem heeft gekregen, wil John voor Peter ophalen. Ze brengt de jongen in het café, waar bijna iedereen, inclusief Peter Grimes, zich verzamelt vanwege een opkomende storm. Hier voelen ze zich veilig. Maar Grimes niet. De gemeenschap keert zich tegen hem.

Een tijdje later ziet Ellen een striem in John’s nek. Ze vraagt Peter er naar, die zegt dat dat een ongeluk was. Maar Ellen houdt aan. Peter geeft haar een klap, John rent weg… allemaal onder de ogen van dorpsgenoten die moeiteloos hetgeen ze denken gezien te hebben doorvertellen aan de mensen die net een kerkdienst verlaten. De mannen willen hierop verhaal halen bij Peter. Maar hij vlucht, samen met John, uit angst voor zijn belagers en omdat hij ook op zondag moet en zal vissen. In de haast valt John van het steile klif en sterft.

Ellen vindt op het strand de trui die ze voor John had gebreid. Een gesprek hierover wordt afgeluisterd. Mrs. Sedley, hoort hierin een bevestiging van datgene waarvan ze toch al overtuigd was: Peter Grimes heeft John vermoord. De mannen gaan op klopjacht. Ellen en Balstrode waarschuwen Peter en overreden hem in zijn bootje de zee op te roeien en het te laten zinken. Grimes vaart weg….

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.