Dorpsgezicht

Anjum en omgeving

Neem alvast een kijkje

4 uren (17,9 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Bijzonder is het (in 2005 nagebouwde) historische stadje Esonstad waar u na het centrum van Anjum en enkele landwegen doorheen wandelt.

  Bijzonder is ook de absolute rust in deze uithoek van Friesland. U kuiert hier over de hoge voormalige Lauwerszee(gras)dijk met een prachtig uitzicht op het Lauwersmeer en over superstille boerenasfaltwegjes. Ongeveer op tweederde van de route komt u door het schilderachtige, pittoreske dorpje Morra.

  Daar geniet u van de authentieke sfeer, de prachtige boerderijtjes, het puntgave terpkerkje, nauwe straatjes en een heus oud stationnetje.

  Door een wandelbos, nog zon schattig dorpje (Lioessens), het weidse akkerland en weer een wandelbos wandelt u naar de bushalte van Anjum. Wandelend over de zeedijk moet u een enkel maal een hek overklimmen; een wat sportieve instelling is zo gek nog niet.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Nieuweweg
  9133 MS Anjum
  Eindpunt: Nieuweweg
  9133 Anjum

  Beschrijving

  Startpunt: Nieuweweg
  9133 MS Anjum

  Loop in de richting van de molen (De Singel). Na huisnr 3 RA (Brouwerswei), de terp op richting kerk. Aan de rechterkant van de weg lopend na huisnr 7 RD, het trapje op, voor de kerkhaag RA (Tsjerkepaad) en maak een bijna volledig rondje tegen de klok in om de kerk. Aan de kerkachterkant bij de houten waterpomp RA (Tsjerkestrjitte, staat wat verderop). Einde LA (Pheiferbuorren).

  Kruispunt bij de molen RD (Terpsterwei). Kruispunt Burmaniastrjitte RD (nog steeds Terpsterwei); na bord Anjum wordt dit een halfverharde- en daarna grasweg tussen akkerland. Aan het einde, voor de hoge akker LA en loop deze grasweg tussen hoge akkers uit.

  Op het asfaltwegje RA. Kort daarna, na huisnr 41 RA (Abbewiersterpaad); een breed betonplatenfietspad en loop dit (ruim 500m) uit, onderweg kruising met asfaltwegje RD. Aan het einde bij de Aw LA (asfaltwegje) en na huisnr 5 RA (Grienewei); een doodlopend (maar niet voor u) klinkerwegje. Na een kleine 500m, in de sterkte rechterbocht LA; smal klinkerwegje richting bebouwing, rechts ziet u een sloot met stuwtje.

  Kruispunt drukke asfaltweg RD (Landal) en direct na de wal RA; schelpengruiswandelpad waarmee u over die wal loopt en blijf dit volgen, verderop gaat u het water over. Daarna, voor een trapje LA, dus langs dat water (dan links van u) blijven. Bijna aan het einde RA het trapje op en LA door de stadspoort van Esonstad en RD. Loop deze straat door Esonstad helemaal uit, bijna aan het einde passeert u een plein met horeca.

  Na de ophaalbrug LA, daarna RA via de betontrap de dijk op en daarop RA (u kunt hier ook RD de dijk weer af en verderop RA-gaand even over een strandje langs het Lauwersmeer lopen, bij de laatste bosjes RA naar- en op de dijk LA). Na een bankje en 2 betontrappen verder gaan over de graskruin van deze dijk. Na 2km (daar ziet u 100m verderop een houten dijkhek) schuin naar rechts de dijk verlaten en bij de Aw op het asfaltwegje RA (Anjum>), iets verderop passeert u tegenover boerderij Esumasyl rechts van u een picknickplek.

  Op 1e kruispunt LA (Monnikhústerwei). Op de Ysplitsing even voor een prachtig terpboerderijtje rechts aanhouden. Op de kruising met de Saatsenwei RD (ook Monnikhústerwei). Aan het einde LA (Brede Koaiweg). Na bijna 1km aan het einde ook LA (Kriensenwei) en na ca 300m kruising RA (Weardwei). Na 1½ km kruispunt na boerderij 8 RA (Weardwei) en bij huisnr 6 LA (Kleasterwei). Aan het einde RA; hetzelfde asfaltwegje waar u net vanaf ging. Aan het einde RA (Keechsdyk).

  Na ruim 1km bij Aw4846 LA, de drukke weg zeer voorzichtig oversteken en kort daarna bij de volgende Aw ook LA (Hearrewei). In de flauwe rechterbocht bij een stukje vangrail RA (Moarstertille); een bomenrijk asfaltpaadje met links een kreek. Aan het einde (u bent dan in Morra) op het klinkerstraatje RA en daarna LA (Bûtenwei).

  Na huisnr 10 LA (Tsjerkestrjitte). Na huisnr 3 RA (Grutte Buorren, loop hier toch heel even 15m RD want na huisnr 10 kunt u LA, het kerkhek door en over een schelpenpad een rondje om het kerkje lopen). Bij huisnr 25 RA (Lytse Buorren). Aan het einde LA, voor de kreek RA (Skiligewei) en loop nu aan de linkerkant van de weg Morra uit. Na huisnr 19 (het voormalige stationnetje van Morra) LA (Mûnewei); na een stukje asfalt een smal klinkerwegje welke u helemaal uitloopt.

  Aan het einde (u ben dan in Lioessens) RA (Doarpsstrjitte) en na huisnr 14, dus nog voor de kerk LA; betonpaadje en loop dit, al slingerend door een leuk stukje bos, helemaal uit. Aan het einde klinkerstraat RA en daarna 1e straat schuin LA (Reinsleat, staat op de gevel van huisnr 13). Na huisnr 1 LA (Masterspaad), bij een speelplaats RA en op de klinkerweg LA (Doarpsstrjitte, staat naast de kerk, ook om deze kerk kunt u even een rondje lopen). Het dorp uitlopend wordt dit een asfaltwegje (Garewei > Ljussemer Tille).

  Aan het einde LA (Ridwei). Na bijna 2km RA de drukke (dubbele) weg zeer voorzichtig RD oversteken en voor de grote Aw ook RA. In de flauwe linkerbocht (heeft u haast de bus te halen, blijf dan de weg volgen; u ziet de bushalte al) bij een picknickbank scherp RA; graspaadje met gelijk een linkerbochtje en over een brugje het bos in, dan een betonpaadje. Na een volgend brugje op de Tkruising RA; ook een (bochtig) betonpaadje (van 500m) welke u helemaal uitloopt. Na een laatste stukje gruispad en een lage slagboom wandelt u de bus in.

  Eindpunt: Nieuweweg
  9133 Anjum