Historisch Oogstfestival 2024

Leens

Hoe zag het dagelijks leven van de 19e-eeuwse burger eruit? Hoe woonde en leefde de adel destijds? En wat betekende het om boer of landarbeider te zijn? Tijdens het Historisch Oogstfestival op 10 en 11 augustus in Leens herleeft de geschiedenis.

Op Landgoed Verhildersum beleef je een weekend vol historie, landbouw, ambacht, muziek, theater en ander vermaak. Overal op het landgoed kun je zomaar 19e-eeuwse vaklieden tegen het lijf lopen. Of mensen van adel, gehuld in prachtige kostuums.

Landbouw & ambachten

Tijdens het festival is volop aandacht voor landbouw en ambachten die teruggaan tot de 19e eeuw. Van mandenmaken, spinnen, weven, houtbewerking en boekbinden tot zeisen, vlegelen, dorsen en vlasbewerking. In een typisch arbeidershuisje worden dagelijkse taken als wassen, koken en handwerk gedemonstreerd. En voor de ambachtsliefhebbers zijn er demonstraties klinken, metselen, koperslaan en smeden.

Muziek & theater

Bert Hadders, Burdy en Wat Aans! komen zaterdagavond een feestje bouwen. Overdag zit de sfeer er al goed in dankzij acrobatiek van Duo Diesel en La Familia Volente, en muziek van onder meer Bjarke Ramsing, Opa’s Kunstgebit en Joris ten Have. Zondag trappen we af met The String Beans, gevolgd door Josien Bakker & Krzysztof. Later op de dag zijn er optredens van Gert Sennema en Reverse Cowgirls.

Eten & drinken

Op het festivalterrein staat de bar en foodtrucks met verse pizza, een broodbakoven, ijs, koffie, (ijs)thee en andere versnaperingen. Geniet van een drankje op het terras bij de Museumboerderij. Of proef een pannenkoek van Korenmolen Wilhelmina of versgebakken visje van Visserijmuseum Zoutkamp. Restaurant Ons Schathoes serveert het hele weekend een heerlijke daghap, zodat dat geen maag ongevuld blijft.

Kinderprogramma

Voor gezinnen met jonge kinderen is het festival een groot feest! Zoals ieder jaar is er een traditionele kermis op het festivalterrein. Laat de kleintjes schminken en speel samen levensgrote oud-Hollandse spellen. Rijd een rondje op de wipkar en vlieg op een magisch tapijt. Doe mee aan een wedstrijdje touwtrekken en bezoek het vrolijke straattheater bij het arbeidershuisje.

Ambachtelijke markt

Op het voorterrein van de borg staat de ambachtelijke markt. Hier vind je bijzondere soorten thee, kruiden, jam en andere lekkernijen. Bewonder handgemaakte sieraden, accessoires, handwerkjes en unieke keramiekstukken. Snuffel tussen (tweedehands) boeken, schilderijen en tekeningen, en ontdek creaties van textiel, leer en vilt. Mis ook de demonstratie dompelkaarsen maken niet!

Exposities

Tijdens het festival zijn alle vaste exposities van Verhildersum te bezoeken. In de borg ontdek je het leven van de 19e-eeuwse adel. De populaire expositie “Ede Staal: mijn Groningen – mien Grunnen” is weer te zien in de museumboerderij, net als “Sprankelend Zwart”, met topstukken uit de eigen textielcollectie. Breng ook een bezoekje aan de nieuwe foto-expositie in het koetshuis: “Harry Cock: Blik op het Noorden”.

Wanneer:
10 en 11 augustus
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Historisch Oogstfestival 2024

Wierde 40
9965 TB Leens
Plan je route

vanaf jouw locatie

Koop tickets


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.