Lonely Planet Top 10

Friesland is verkozen tot nummer 3 van de 10 ‘Best in Europe’ plekken van 2018 dus ook het Waddengebied en de Waddeneilanden! Op de Waddeneilanden is van alles te beleven. Zo heeft ieder eiland een unieke plek met bijzondere flora en fauna die jou het eiland gevoel geeft. Ben jij benieuwd naar de top 10 magische en bijzondere plekken van de Waddeneilanden? Lees dan snel verder.

Vliehors Vlieland

De Vliehors van Vlieland is ook wel bekend als de Sahara van het noorden. Hier bevindt zich alleen maar zand, zand en nog eens zand. De Vliehors is een grote zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van het eiland. En is Europa's grootste zandplaat. De zandvlakte is ontstaan doordat de zee de duinen mee terug nam eind het jaar 1600. De wind creëerde weliswaar af en toe jonge duintjes, maar de duinen verdwenen al gauw wanneer het hoog water werd. Nu is het de lounge plek geworden voor zeehonden, meeuwen en scholeksters. Je hoeft dus niet meer naar Noord-Afrika te reizen om te genieten van een prachtige zandwoestijn. Want hier in het noorden van Nederland hebben wij ze ook! En in plaats van de hardwerkende kamelen hebben wij hier de luie zeehonden!

Ontdek de Sahara

Kroon’s Polders

Nu ook wel bekend als het mooiste gebied van Vlieland. Om te voorkomen dat het eiland in tweeën zou breken tijdens een zware storm in 1898 en 1934 zijn de Kroon’s Polders aangelegd. In totaal zijn er 4 kleine polders gevormd en bevindt zich op het westelijke gedeelte van Vlieland. De polders zijn ongerept en ruig en een ideale plek voor vogels en planten. Hier leven dan ook meer dan 60 vogelsoorten! Zoals lepelaars, kluten, eidereenden en aalscholvers. Ook is dit de perfecte plek voor trekvogels. Het gebied gonst van de veelzijdigheid van de natuur. Zo liggen de polders grotendeels droog in de zomer en in de winter onder water. Er zijn prachtige wandelroutes aangelegd, zodat de bezoekers de vogels kunnen bewonderen zonder ze te verstoren. Een natuurschoon wandelgebied voor natuurliefhebbers en vogelspotters!

Lees meer over de Kroon's Polders

Nationaal Park de Hors

Nationaal park de Hors is een unieke strandvlakte gelegen aan het zuidpuntje van Texel. Het is een woestijn gebied van jonge duinen waar de natuur vrij spel heeft. Door de wind en zee, zijn deze duintjes ontstaan en raken ze begroeid met bijzondere planten die genieten van zout en wind. Hier geniet je van verrassende flora zoals biestarwegras, helmgras, parnassia, groenknolorchis, vleeskleurige orchis en armbloemig waterbies. Door de prachtige natuur is dit het paradijs van de vogels. En de ideale plek voor vogelliefhebbers !

Ontdek de Hors

Nationaal park de Slufter

Een grote kweldervlakte gelegen tussen twee bijzondere zanddijken aan de Noordzeekust. Het is verbazingwekkend om te zien hoe kreken met zout water dwars door de kweldervlakte stroomt. Het nationaal park De Slufter verstopt zich af en toe onder water als het stormt. Daarom groeien hier alleen planten die op zoutwater kunnen leven. Er groeit bijvoorbeeld prachtige lamsoor, die in de zomer de vlakte paars kleurt. De lokale bewoners van dit park zijn veldleeuweriken en eidereenden. Het is een stukje uniek gebied die je echt moet beleven. Er zijn prachtige wandelroutes met kronkelende duinpaadjes die vol zitten met verrassingen.

Ontdek De Slufter

Noordvaarders

Noordsvaarder is een uitgestrekt natuurgebied in het westelijke uiteinde van Terschelling. Het natuurgebied is gevormd door de kracht van de natuur die de losse zandbanken samen heeft gesmolten tot vele grote zandbanken. In dit gevarieerde natuurgebied groeien bijzondere planten en bloemen zoals de moeraswespenorchis, parnassia, knopbies en de groenknolorchis. Ook leven en broeden hier unieke vogelsoorten zoals de bontebekplevier, de strandplevier, de kiekendief en de kluut. Hier bevindt zich de jackpot van de natuur! Een perfecte plek om door de duinen te struinen en de dynamiek van de natuur te ontdekken.

Ontdek de Noordsvaarders

Boschplaat

Aan de oostzijde van Terschelling bevindt zich het Europees Natuurreservaat de Boschplaat. Een beschermend natuurgebied met talrijke planten en vogels. Zo zie je grote groepen vogels en zeehonden liggen op het brede strand. Maar ook broeden er duizenden vogels op het strand. Een bijzonder plaatje om te zien. De zeldzame planten zijn te bewonderen in het bos, de moerassen en op de zandvlaktes van de Boschplaat. Bij de Boschplaat kun je het wildernisgevoel goed beleven doordat de natuur nooit slaapt! Geniet en struin door de kwelders, duinen en bossen op de Boschplaat en beleef de natuur zoals de natuur gewild heeft.

Bekijk de fietsroute van de Boschplaat

De Lange Duinen

De Lange Duinen zijn voor natuurliefhebbers de perfecte plek om tot rust te komen. Op deze plek hoor je de vogels fluiten en ruik je de frisse geur van de natuur. Hier leven de Rosse Grutto's, Scholeksters en Kluten. Neem de verre kijker mee en observeer de vogels en de uitgestrekte duinplas met prachtige oevers van riet en wilgenstruweel vanuit de vogelkijkhut. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over het landschap van flora en fauna. De ideale plek om samen met elkaar door te brengen en te genieten van de natuur.

Bekijk hier een unieke wandelroute

Hollumerbos

Hollumerbos is een prachtig bos, begroeid met de Oostenrijkse den, Grove den en Corsicaanse den. Wandel door het bos en geniet van de knisperende en vallende confetti van bladeren in het bos. Hier spot je bijzondere dingen van de natuur maar ook kom je in het bos een klein vogel park tegen met pauwen, eenden, zwanen en ganzen. Naast het kleine vogel park geniet je in dit bos ook van schitterende slinger paadjes en struinpaden. Deze paden leiden je naar de vuurtoren. Waar je een adembenemend uitzicht heb over het brede strand en duinmeer.

Ontdek de bossen

Strand van Schiermonnikoog

De stranden van Schiermonnikoog mag je echt niet missen!. De lang gestrekte stranden van het Nationaal Park Schiermonnikoog zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De stranden worden bekleed met prachtige duinen die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. Er groeien bijzondere planten op de duinen zoals; Helmgras, Biestarwegras, Kattenstaart, Zeeraket, Orchiedeeeën en Melkkruid. Deze planten versieren het ‘’Groene strand’’ van Schiermonnikoog. Aan het oostelijke stukje van het strand bevindt zich de Balg. Een jong natuurgebied met 2 unieke plantensoorten die in het stuivende zand groeien. Het is een unieke plek om rond te dwalen en verschillende plantensoorten te bewonderen.

Ontdek de breedste stranden van Europa

De Balg "End of the world" gevoel

Na de lange tocht over het unieke en brede strand van Schiermonnikoog (het breedste strand van Europa) waan je je op het einde van de wereld. De Balg is alleen goed te betreden met laag tij, dan komt het oostpunt van het eiland droog te liggen en stroomt het water van de geulen terug de Noordzee in.

Ontdek hier nog meer:

  • Natuur

  • Wadden activiteiten