We zijn blij verrast door de grote diversiteit onder de aanmeldingen en deelnemers. Samen hebben ze culturele, economische, sociale en milieu-gerelateerde uitdagingen in het Nederlandse, Duitse, Deense en Britse gedeelte van het Noordzee- waddengebied opgepakt en met een frisse blik aan oplossingen gewerkt. De inzendingen liepen uiteen van nieuwe inzichten op slimmer waterbeheer tot verfrissende producten en platformen die duurzaam toerisme bevorderen - onze deelnemers zijn van alle markten thuis!. Ook waren er meerdere deelnemers die op creatieve wijze kleine bedrijven willen ondersteunen richting duurzaam ondernemerschap. Bedankt voor jullie inzet en bijdrage aan een duurzaam en gezond Noordzeegebied!
Hier zijn de winnaars en hun ideeën voor een duurzamer Noordzee- en waddengebied! Zij zullen samen met PROWAD LINK verder werken aan hun idee door middel van 1 op 1 coaching sessies, interactieve webinars en meer!
Hoe run je een economisch gezond én duurzaam bedrijf? Veel kleine ondernemingen willen zich graag inzetten om duurzamer te worden, maar komen vaak tijd of kennis te kort. Brian van Es, master student aan Campus Fryslân, wil graag zijn eigen bedrijf beginnen als eco-accountant die lokale en kleine ondernemers ondersteunt in de jungle van ecolabels, fondsen, subsidies, netwerken en mogelijkheden en duurzame bedrijfspraktijken aanmoedigt. Met zijn ervaring als accountant en zijn kennis in duurzaam ondernemerschap hoopt hij om dé one-stop-shop te worden voor de kleine ondernemer in Friesland!
Het vertellen van verhalen hoort bij de mensheid, maar technologische ontwikkelingen hebben een nieuwe vorm gestimuleerd, namelijk digitale storytelling. Dit combineert de traditionele mondelinge technieken met multimedia dat zo belangrijke problemen aankaart en actie stimuleert. Tijdens het onderzoek van Denise Speck aan Campus Fryslân bracht ze de literatuur kloof aan het licht tussen de potentie van digitale storytelling binnen het duurzaam ondernemerschap. Hoe kan dit het beste ingezet worden ten behoeve van midden- en kleinbedrijven? Met het winnen van deze challenge grijpt ze de kans om deze mogelijkheden verder te onderzoeken om sociale, economische en milieugerelateerde impact in het Noordzeegebied.
Hoe kunnen we toeristen beter informeren over milieubescherming en een betere connectie creëren tussen bezoekers en de lokale bevolking in het waddengebied? De ‘Tourist Adventure Challenge’ maakt misschien wel deel uit van de oplossing! Ting Xu, master student van de Western Coast University of Applied Science in Heide, Duitsland, wil graag een kaart ontwikkelen waar toeristen tijdens hun bezoek bepaalde opdrachten kunnen uitvoeren. Door deze te vervullen zullen toeristen op een speelse manier in aanraking komen met lokale winkels, producten en gebieden en er meer over leren.
Door het gebrek aan interactie met toeristen na hun bezoek aan het waddengebied, ontstaat er een gemiste kans om de volle potentie uit de huidige toerisme producten te halen voor een duurzamere regio. Daarom hebben Martina Bradáčová en Naf Ahmed een online platform ontwikkeld dat ervaringen van toeristen omzet in data visualisaties door middel van interactiviteit. Toeristen kunnen met behulp van speelse opdrachten en manieren hun feedback doorgeven, waar lokale bedrijven en organisaties van kunnen leren. Het perfecte team met een project management talent en een deskundige in digitale kunsten!
Als je aan de Waddenzee denkt, denken de meeste mensen al gauw aan duinen, stranden en de perfecte zonsondergang. Maar de regio heeft zoveel meer te bieden in unieke landschappen! Sylke Barkmann, Waddenzee nationaal park gids and gepassioneerd fotograaf, en Jörg Trittner, professioneel foto designer, willen de lokale bewoners en bezoekers meer bewust maken van de vaak vergeten landschappen, zoals kwelders en heides, door middel van fotografie. Ze hopen dat hun cursus zal bijdragen aan een grotere verbondenheid tussen mensen en de diverse en unieke natuur in de regio. Een missie die PROWAD LINK natuurlijk ondersteunt!
Op dinsdag 15 maart is PROWAD LINK actief aan de slag gegaan met een groepje gemotiveerde deelnemers van de North Sea Sustainable Innovation Challenge in Campus Fryslân! Met creatieve oplossingen proberen de studenten bij te dragen aan…
1. het organiseren van duurzame evenementen
2. het ondersteunen en adviseren van kleine bedrijven in de jungle van duurzaam ondernemen
3. de verdere ontwikkeling van het laagseizoen door speciale, winterse toerisme producten op de markt te brengen.
Door middel van creatieve opdrachten en design thinking tools kregen de deelnemers een frisse blik op hun idee en gerichte feedback van het PROWAD LINK team. Alles voor een positieve en lokale impact voor de mens, natuur en het bedrijfsleven in het Noordzeegebied!