Wat kun je verwachten?

Duisternis kernkwaliteit Waddengebied

Heb jij wel eens echte duisternis ervaren? In het laatste stukje ongerepte natuur van Nederland, het Werelderfgoed Waddenzee, kun je de echte donkerte van de nacht ervaren. Ver weg van alle kunstmatige lichtbronnen wordt het hier ‘s nacht zó donker dat je bij helder weer de Melkweg kan zien. In het Waddengebied liggen maar liefst twee Dark Sky Parken waar je deze zeldzame duisternis kan bewonderen: de Boschplaat op Terschelling en het Nationaal Park Lauwersmeer. De donkere nacht is essentieel voor het welbevinden van mens en dier. Naast de schoonheid van een heldere sterrenhemel is het donker cruciaal voor de biodiversiteit van nachtdieren- en planten. Tegelijkertijd zien we de lichtvervuiling wereldwijd toenemen. Wanneer er niets gebeurt, is het over 25 jaar nergens in Europa nog mogelijk de Melkweg te zien.
 

Met het programma Donkerte van de Wadden willen we inwoners, recreanten en toeristen de kernkwaliteit duisternis laten ontdekken en ervaren. Donkerte wordt mede gefinancierd door het Waddenfonds en is een partner van Visit Wadden. Het programma wordt uitgevoerd door Natuur en Milieufederaties uit drie provincies.  

 

Sessie Donkerte Wadden

Tijdens de Wad'n Stroom sessie maak je kennis met de duisternis als kernkwaliteit van Werelderfgoed Waddenzee en de Waddenregio gericht op de ontwikkeling van duurzaam toerisme. We vertellen over de projecten voor en door ondernemers:

 1. Wad een Nachtleven! Nachtnatuur ontdekken en beleven.
 2. Nacht van het Wad. Beleef en behoud het donker van de Waddenregio.
 3. Productontwikkeling voor Ondernemers. Tools voor nachtbeleving.

We gaan met je in gesprek over Werelderfgoed toerisme rond de kernkwaliteit duisternis:

 1. Wat inspireert?
 2. Wat is nodig?
 3. Hoe doe je mee?

Bereid je alvast voor en denk mee over een bucketlist voor onze Nora. Wat moet Nora ontdekken, ervaren en gedaan hebben om de duisternis van de Wadden te beleven? De sessie zelf levert input voor de verhaallijn Dag en Nacht op de website van Visit Wadden.

 

Projecten Donkerte

Wad een Nachtleven!

De donkerte die je in het holst van de nacht ervaart is niet alleen belangrijk om een fonkelende sterrenhemel te kunnen bewonderen, maar ook voor de verschillende dieren. In de nacht komen veel dieren en planten tot leven. Sommige dieren kunnen pas goed hun gang gaan in complete duisternis. Donkerte is voor deze ‘nachtbrakers’ een levensvoorwaarde. Toch is het bestaan van deze dieren en planten niet of nauwelijks bekend bij mensen. Daarmee is ook onbekend waarom juist het donker van de nacht voor deze soorten zo belangrijk is. Verschillende soorten nachtdieren hebben het moeilijk door de oprukkende lichtvervuiling. Hoe kunnen we de variatie van deze flora en fauna weer laten toenemen?  Kunnen we de nachtnatuur in de Waddenregio ondersteunen door lichtoverlast te beperken?

Met Wad een Nachtleven! willen we nachttuinen realiseren om de leefomstandigheden voor nachtplanten en- dieren te verbeteren en zichtbaar te maken voor bezoekers. In de Waadhoeke zijn 2 pilots van start gegaan en is er ruimte voor nog 2 pilotlocaties. Weet jij nog een mooie plek voor een nachttuin? Denk mee welke locaties in Noord-Holland, Friesland en Groningen we hier in 2022 - 2023 aan toe kunnen voegen.

 

 

Nacht van het Wad

Ben jij ook trots op de zeldzame duisternis van het Waddengebied? Tijdens de Nacht van het Wad kan op tal van locaties worden deelgenomen aan verschillende activiteiten om de duisternis te beleven. De Nacht van het Wad heeft als doel om de duisternis als toeristisch aanbod onder de aandacht te brengen bij bezoekers. Met een aanbod van nachtbelevingsactiviteiten stimuleren we het verblijfstoerisme in de regio. Denk bijvoorbeeld aan nachtarrangementen, zoals met een schip droogvallen op het Wad, dineren bij kaarslicht, nachtexcursies, een workshop nachtfotografie en een ‘Night tea’ in een theetuin.

In december 2020 vond de eerste Nacht van het Wad plaats en in 2021 hopen we te starten met de activiteiten. Nacht van het Wad zal 4 keer per jaar plaats vinden rond de wisseling van de seizoenen, wanneer bijzondere sterren of planeten te zien zijn. Al een idee voor een spannende nachtexcursie, een donker arrangement of een activiteit in de duisternis? Denk mee welke activiteiten niet mogen ontbreken tijdens Nacht van het Wad en laat het ons weten tijdens de sessie.

Productontwikkeling voor ondernemers

In het laatste project staan twee vragen centraal:

 1. Hoe kan het thema donkerte worden ingezet door ondernemers voor duurzaam toerisme?
 2. Hoe maak je van een donkere nacht een mooie ervaring voor je gasten?

Eén van de mogelijkheden is om deel te nemen aan de pilot: Slim Verlichten. Hier delen we onze expertise over duurzame verlichting en de impact van lichtvervuiling op de nachtnatuur. Ook geven we maatwerk advies over hoe je een locatie kunt verlichten met zoveel mogelijk behoud van het duister. Op basis van deze pilots zal een advies pakket Slim Verlichten voor toeristische ondernemers in de Waddenregio worden ontwikkeld. Wil jij samen met ons de donkerte in het Waddengebied behouden en de trots hiervan uitdragen? Doe mee aan de sessie en stap de duisternis van de natuur binnen!

Even voorstellen - Maak kennis met het projectteam van programma Donkerte van de Wadden

Hinke Pietersma

Projectcoördinator Friese Milieufederatie, productontwikkeling Ondernemers Friesland, Wad een Nachtleven! Nachtnatuur ontdekken en beleven

Ik werk sinds augustus 2019 als projectcoördinator bij de Friese Milieu Federatie. Sinds 2017 woon en werk ik weer met hart en ziel in Friesland. Voor mij de mooiste provincie van Nederland met dat weidse landschap, de Wadden en de luchten. Na 16 jaar Randstad geniet ik met volle teugen van het feit, dat ik nu een bijdrage lever aan het herstel van deze natuur en landschap.

Akkeliene Postema

Projectleider Natuur en Milieufederatie Groningen, productontwikkeling Ondernemers Groningen, Nacht van het Wad

Sinds mei 2015 ben ik werkzaam bij de Natuur en Milieufederatie Groningen. Ik groeide op in een klein dorpje in Friesland. Mijn ouders namen mij altijd mee op avontuur in de natuur en zo ben ik al op jonge leeftijd van de natuur gaan houden. Om dit te behouden zet ik me vol enthousiasme in voor de NMG.

 • Aanmeldformulier

  Meld je nu aan voor Wad'n Stroom.

 • Alle thema's

  Ontdek hier de andere thema's van Wad'n Stroom.