Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Feest in Franeker! Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium ontving van Unesco de werelderfgoedstatus. Om dit bijzondere nieuws te vieren, kun je bij Visit Wadden mooie prijzen winnen. Zo kun je kans maken op 4x2 toegangskaarten voor het Planetarium én twee exemplaren van de biografie over Eise Eisinga De Hemelbouwer van Arjen Dijkstra. Wat moet je doen? Via het onderstaande formulier je gegevens achterlaten en je maakt automatisch kans! 


Deze winactie is inmiddels afgelopen. 

Het oudste nog werkende planetarium ter wereld

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich UNESCO Werelderfgoed én het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. In 2023 is het planetarium toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het planetarium loopt door middel van een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan. Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is ook een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt en dat aandacht schenkt aan de moderne sterrenkunde. Er is bovendien een filmzaal waar doorlopend documentaires vertoond worden.

Bekijk hier de actievoorwaarden en de privacy voorwaarden.

Schrijf je in en win!

Waar wil je kans op maken? *verplicht
Ga je akkoord met de algemene voorwaarden? *verplicht
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief *verplicht
Hoe heb je deze winactie gevonden? *verplicht

Wat ga jij ontdekken?

Met de nieuwsbrief van Visit Wadden blijf je op de hoogte van alles wat speelt in het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. De leukste interviews, achtergrondartikelen, tips én winacties ontvang je maandelijks in je mailbox. Alle regio's uit het waddengebied komen aan bod: de Waddenkust van Noord-Holland, Friesland en Groningen én de vijf Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Meer informatie

Meer weten? - Ontdek hier alles het Planetarium

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.