Ode aan het Waddengebied

WAD brengt de kijker het Waddengebied zoals je nog nooit hebt gezien. Alle dieren, vogels en planten, het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film.

WAD is de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als bovenwater en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee en de eilanden.

Een film die dit unieke en zeer dynamische natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopisch kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals; timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen. 

Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm.

Ruben Smit

Ruben Smit: “Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm. Al vóór De Nieuwe Wildernis liep ik met het idee om deze film te maken. Het Waddengebied is rauw en puur – in al haar schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot, waarvan we wisten dat het er was, maar ook dat het vreselijk moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is,… dat is zo gaaf. Mijn doel is om een film te maken die leest als een goede roman; geen sprookje, maar de rauwe pure schoonheid van de Nederlandse natuur.’

WAD Live

WAD, overleven op de grens van water en land, gaat deze zomer op tour langs 20 theaters in een speciale muzikale hommage onder begeleiding van het Noordpool Orkest. WAD live gaat in premiere op Noorderzon Festival in Groningen en speelt daarna door heel Nederland, van Carré tot Tivoli Vredenburg en De Meenthe. Rob Buiter, natuurjournalist en radiomaker Rob Buiter, onder andere bekend als verslaggever voor het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, begeleidt deze theatertour WAD live als verteller.

Waar en wanneer?

WAD bekroond met een gouden film

Ruim 100.000 bioscoopbezoekers hebben reeds genoten van de film WAD. Daarmee verdienden Ruben Smit en Melchert Meijer zu Schlochtern terecht de Gouden Film als onderscheiding.

WAD

Wil je meer informatie over WAD? 

Werelderfgoed

Lees meer over het natuurlijk werelderfgoed