Alle 4-Bilder anzeigen
Een wandelroute waarbij de vissersvrouw van 't Ailand Lauwersoog, Barbara Rodenburg-Geertsema, je meeneemt over de vissershaven Lauwersoog en je vele verhalen vertelt over wat er zoal gebeurt op de haven en over de geschiedenis van de visserij. Alle verhalen bij de onderstaande tussenstops zijn vanuit haar oogpunt geschreven.
De route is een initiatief van St. Waddengroep in samenwerking met ‘t Ailand Lauwersoog. De Provincie Groningen heeft het project gesteund met een financiële bijdrage uit de subsidieregeling ‘Toeristische themaroutes’ 2018. De haventour heeft in 2023-2024 een grondige update gehad vanuit het programma Waddengastronomie.
Welkom op Lauwersoog!
Wist je dat Lauwersoog vroeger niet bestond? Er was hier alleen een ondiepte die bij laag water droog viel.
Als een schip vanaf zee de haven invaart, dan staat het rode havenlicht altijd aan bakboord (links) en het groene havenlicht aan stuurboord (rechts). Er is geen brug tussen de rode en de groene kant, want de havenmond moet altijd open zijn.
Deze steiger is de vaste ligplaats van de sportvisboot Tender. Frank, de schipper, kent de goede plekken om te hengelen op de Noordzee, hij neemt je in de maand augustus graag mee. Daarnaast liggen hier ook de rondvaartboten van Beleef Lauwersoog.
In de weekeinden liggen er veel schepen in de haven. Elk vissersschip draagt het letterteken van de thuishaven en een eigen nummer.
Zie je daar links die oude zeilboot staan? Dat is een zalmdrijver uit 1903. Hij is op de kant gezet als museumstuk.
Wat voor dag is het vandaag? Op maandag, dinsdag en woensdag is de haven vaak bijna leeg. Er staan wel auto's geparkeerd.
Aan de tuigen kan je zien waar een schip op vist. Bijna alle vissers uit de buurt zijn garnalenvissers. Hun schepen hebben net als boomkorvissers aan weerszijden gieken met daaraan een trechtervormig net dat wordt opengehouden door een stalen pijp.
Er liggen in Lauwersoog ook vaak een paar twinriggers. Die hebben achterop het schip grote rollen met netten, en stalen scheerborden. Die scheerborden werken als een soort vleugel in het water.
Bij garnalenvissers staat een spoelzeef aan dek. Die sorteert de kleine garnaaltjes en andere bijvangst uit, en dat wordt weer teruggezet in zee. Garnaaltjes overleven dat wel.
Behalve visserij kan je in de haven ook wachtschepen aantreffen, die liggen op zee voor anker bij werkzaamheden en obstakels, om schepen in de buurt te waarschuwen en ongelukken te voorkomen.
Hier is de ligplaats van de bunkerboot. Als de vloot binnen is vaart de bunkerboot door de haven om de schepen vol te tanken. Naast de bunkerboot was vroeger het droogdok.
We zijn aangekomen bij het HIP (Het Informatie Punt). Hier vind je allerlei toeristische informatie over de omgeving. Ook is hier het Dijkinformatiecentrum gevestigd.
De NAM boort niet alleen in Oost Groningen naar gas. Ook in deze omgeving zijn meerdere gaswinputten. Vanaf dit terrein in Lauwersoog lopen buizen schuin de grond in, verschillende kanten op.
Er liggen ook vaak schepen van verder weg in de haven van Lauwersoog, zoals Urk (letterteken UK) of Harderwijk (letterteken HK), of uit Zeeland bv. ZZ, TH en BRU. Kan je raden welke plaatsnamen daarbij horen? ZZ is...... inderdaad, Zierikzee.
Wil je een keer het Wad op, lopen over een droogvallende plaat? Of een vaartochtje en zeehondjes kijken? De Silverwind en de Noordster nemen je graag mee! Of ga een keer sportvissen op de Noordzee.
Deze “Next Generation Shipyard“ heet niet alleen Next Generation vanwege de supermoderne schepenlift. De werf zet zich ook echt in voor de wereld van morgen, de toekomstige generaties.
De garnalenpelmachines van firma Kant zijn ook een innovatie om trots op te zijn. Garnalen die worden aangeland op Lauwersoog hoeven niet meer ver weg gepeld te worden. Ze blijven gewoon op de haven.
Hier is de thuisbasis van het Wadloopcentrum en de historische reddingboot Gebroeders Luden. Het Wadloopcentrum organiseert wandeltochten op het Wad, ook in samenwerking met de schippers van Silverwind en Noordster.
In de haven van Lauwersoog is The Great Plastic Bake Off (GPBO) bezig met een demonstratie om van plastic afval bouwmaterialen te maken. Er wordt al veel plastic afval verzameld in de aanloop naar de plaatsing van de minifabriek in 2024.
Hier is de werkplaats van CIV Lauwerszee. CIV betekent Coöperatieve Inkoop Visserijbenodigdheden. Voorbij de werkplaats is de winkel van de coöperatie. Op zaterdagmiddag en zondag gesloten, maar loop op andere dagen gerust eens binnen.
Im Het Informatie Paviljoen (HIP) werden den Besuchern zahlreiche Informationen über die Umgebung von Lauwersoog präsentiert. Unter anderem werden interessante Filme über die Fischerei und den Hafen...
In de visafslag wordt aangelande vis gesorteerd en geveild. Garnalen gaan eerst door een sorteerzeef. Te kleine garnalen worden als 'ziftsel' weg gedaan. Garnalen die groot genoeg zijn worden voor verkoop gesorteerd in grootteklasses.
Vishandel Sterkenburg is naast Vishandel ook een restaurant, het vierde restaurant op onze route. Sterkenburg is alle dagen open en net als bij 'tAiland kan je hier ook verse vis kopen voor thuis.
Restaurette Schierzicht is alle dagen open sinds de jaren tachtig een begrip op de haven. Veel vogelaars schrijven hier hun waarnemingen in het logboek. En de lokale vissersvereniging Hulp in Nood houdt hier haar vergaderingen. Ook hebben ze sinds 2022 een logement.
Een nieuw gebouw met een ander perspectief op de grens van land en water, zoet en zout, midden in het Waddengebied. Het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) in de haven van Lauwersoog wordt de nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken.
Zeegras is een belangrijke schakel in het ecosysteem van de Waddenzee. Het vormt een kraamkamer voor jonge vis, het helpt sediment vast te leggen en verhoogt de biodiversiteit op de wadplaten waar het groeit. Sinds 2011 wordt er weer gestructureerd gewerkt aan herstel zeegras in de Waddenzee.
Deze dijk is een primaire zee-kering. Daarom is de dijk ook zo hoog. De zeehaven ligt in buitendijks gebied, bij stormtij loopt de kade onder. De binnenkant wordt door de dijk beschermd.
Als je hier op de dijk staat, ligt de wereld aan je voeten. Hier gebeuren bijzondere dingen! Ondernemers van Lauwersoog zetten zich samen in voor een duurzame haven. We willen de hele haven echt CO2 neutraal maken.
De zeekering loopt vanaf hier door naar het oosten, maar wij volgen de havendam die noordwaarts het Wad op steekt. In de oksel aan de buitenkant is een klein strandje. Je kan hier schelpjes zoeken, of je hond laten zwemmen.
Het is heerlijk om over de dijk te lopen, uitkijkend over het Wad en de altijd weer andere wolkenluchten. Maar kijk eens dichterbij. Aan de voet van dijk liggen mosselen en oesters. Je bent niet de eerste die hier loopt, dus een deel is al opgeraapt.
We lopen naar ons beginpunt. Hier zien we meer oesters. Die oesters liggen hier niet vanzelf. Dit is een verpacht visvak. Wij zijn beroepsvissers. We hebben oesters geraapt op wilde oesterbanken en hier naartoe gebracht als buffervoorraad. Afblijven dus!
Hier zie je de grote muurschildering van kunstenaarsduo Pipsqueak was here!!! Ze hebben kinderfoto's gebruikt van 3 vrouwen die zich inzetten voor de visserij in onze regio: Barbara Holierhoek, Sarah Verroen, en ikzelf.