Foodwalk ‘Haventour Lauwersoog’Een wandelroute waarbij de vissersvrouw van 't Ailand Lauwersoog, Barbara Rodenburg-Geertsema, je meeneemt over de vissershaven Lauwersoog en je vele verhalen vertelt over wat er zoal gebeurt op de haven en over de geschiedenis van de visserij. Alle verhalen op de onderstaande tussenstops zijn vanuit haar oogpunt geschreven. 

De route is een initiatief van Waddengoud in samenwerking met ‘t Ailand Lauwersoog. De Provincie Groningen steunt het project met een financiële bijdrage uit de subsidieregeling ‘Toeristische themaroutes’.

Dit ga je zien

Startpunt: 't Ailand Lauwersoog
Haven 49 A
9976 VN Lauwersoog
1

Startpunt Haventour Lauwersoog

Welkom op Lauwersoog!

Startpunt Haventour Lauwersoog
2

Op de dijk achter ’t Ailand

Wist je dat Lauwersoog vroeger niet bestond? Er was hier alleen een ondiepte die bij laag water droog viel.

Op de dijk achter ’t Ailand
3

Het rode havenhoofd

Als een schip vanaf zee de haven invaart, dan staat het rode havenlicht altijd aan bakboord (links) en het groene havenlicht aan stuurboord (rechts). Er is geen brug tussen de rode en de groene kant, want de havenmond moet altijd open zijn.

Het rode havenhoofd
4

Passagiers-steiger & sportvissen met MS Tender

Deze steiger is de vaste ligplaats van de sportvisboot Tender. Frank, de schipper, kent de goede plekken om te hengelen op de Noordzee, hij neemt je graag mee. Daarnaast liggen hier ook de rondvaartboten van Beleef Lauwersoog.

Passagiers-steiger & sportvissen met MS Tender
5

Steiger A

In de weekeinden liggen er veel schepen in de haven. Elk vissersschip draagt het letterteken van de thuishaven en een eigen nummer.

Steiger A
6

Steiger B

Zie je daar links die oude zeilboot staan? Dat is een zalmdrijver uit 1903. Hij is op de kant gezet als museumstuk.

Steiger B
7

Steiger C

Wat voor dag is het vandaag? Op maandag, dinsdag en woensdag is de haven vaak bijna leeg. Er staan wel auto's geparkeerd.

Steiger C
8

Steiger D

Aan de tuigen kan je zien waar een schip op vist. Bijna alle vissers uit de buurt zijn garnalenvissers. Hun schepen hebben net als boomkorvissers aan weerszijden gieken met daaraan een trechtervormig net dat wordt opengehouden door een stalen pijp.

Steiger D
9

Steiger E

Er liggen in Lauwersoog ook vaak een paar twinriggers. Die hebben achterop het schip grote rollen met netten, en stalen scheerborden. Die scheerborden werken als een soort vleugel in het water.

Steiger E
10

Steiger F

Bij garnalenvissers staat een spoelzeef aan dek. Die sorteert de kleine garnaaltjes en andere bijvangst uit, en dat wordt weer teruggezet in zee. Garnaaltjes overleven dat wel.

Steiger F
11

Bij de langssteigers: wachtschepen etc.

Behalve visserij kan je in de haven ook wachtschepen aantreffen, die liggen op zee voor anker bij werkzaamheden en obstakels, om schepen in de buurt te waarschuwen en ongelukken te voorkomen.

Bij de langssteigers: wachtschepen etc.
12

Bunkerboot en reparatiesteiger CIV

Hier is de ligplaats van de bunkerboot. Als de vloot binnen is vaart de bunkerboot door de haven om de schepen vol te tanken. Naast de bunkerboot was vroeger het droogdok.

Bunkerboot en reparatiesteiger CIV
13

HIP & Dijkinformatiecentrum

We zijn aangekomen bij het HIP (Het Informatie Punt). Hier vind je allerlei toeristische informatie over de omgeving. Ook is hier het Dijkinformatiecentrum gevestigd.

HIP & Dijkinformatiecentrum
14

NAM terrein

De NAM boort niet alleen in Oost Groningen naar gas. Ook in deze omgeving zijn meerdere gaswinputten. Vanaf dit terrein in Lauwersoog lopen buizen schuin de grond in, verschillende kanten op.

NAM terrein
15

Steiger, visserij

Er liggen ook vaak schepen van verder weg in de haven van Lauwersoog, zoals Urk (letterteken UK) of Harderwijk (letterteken HK), of uit Zeeland bv. ZZ, TH en BRU. Kan je raden welke plaatsnamen daarbij horen? ZZ is...... inderdaad, Zierikzee.

Steiger, visserij
16

Silverwind, Noordster, Dageraad

Wil je een keer het Wad op, lopen over een droogvallende plaat? Of een vaartochtje en zeehondjes kijken? De Silverwind en de Noordster nemen je graag mee! Of ga een keer sportvissen op de Noordzee.

Silverwind, Noordster, Dageraad
17

NG shipyards, schepenlift

Deze “Next Generation Shipyard“ heet niet alleen Next Generation vanwege de supermoderne schepenlift. De werf zet zich ook echt in voor de wereld van morgen, de toekomstige generaties.

NG shipyards, schepenlift
18

Garnalenpelcentrum Kant en Telson

De garnalenpelmachines van firma Kant zijn ook een innovatie om trots op te zijn. Garnalen die worden aangeland op Lauwersoog hoeven niet meer ver weg gepeld te worden. Ze blijven gewoon op de haven.

Garnalenpelcentrum Kant en Telson
19

Stichting Wadloopcentrum Pieterburen en Gebroeders Luden

Hier is de thuisbasis van het Wadloopcentrum en de historische reddingboot Gebroeders Luden. Het Wadloopcentrum organiseert  wandeltochten op het Wad, ook in samenwerking met de schippers van Silverwind en Noordster.

Stichting Wadloopcentrum Pieterburen en Gebroeders Luden
20

CIV Lauwerszee

Hier is de werkplaats van CIV Lauwerszee. CIV betekent Coöperatieve Inkoop Visserijbenodigdheden. Voorbij de werkplaats is de winkel van de coöperatie. Op zaterdagmiddag en zondag gesloten, maar loop op andere dagen gerust eens binnen.

CIV Lauwerszee
21

Visafslag Lauwersoog

In de visafslag wordt aangelande vis gesorteerd en geveild. Garnalen gaan eerst door een sorteerzeef. Te kleine garnalen worden als 'ziftsel' weg gedaan. Garnalen die groot genoeg zijn worden voor verkoop gesorteerd in grootteklasses.

Visafslag Lauwersoog
22

Sterkenburg

Vishandel Sterkenburg is naast Vishandel ook een restaurant, het vierde restaurant op onze route. Sterkenburg is alle dagen open en net als bij 'tAiland kan je hier ook verse vis kopen voor thuis.

Sterkenburg
23

Schierzicht

Restaurette Schierzicht is alle dagen open en al 30 jaar een begrip op de haven. Veel vogelaars schrijven hier hun waarnemingen in het logboek. En de lokale vissersvereniging Hulp in Nood houdt hier haar vergaderingen.

Schierzicht
24

Bij de hoge houten trap over de zeedijk

Deze dijk is een primaire zee-kering. Daarom is de dijk ook zo hoog. De zeehaven ligt in buitendijks gebied, bij stormtij loopt de kade onder. De binnenkant wordt door de dijk beschermd.

Bij de hoge houten trap over de zeedijk
25

Tussen Werelderfgoed Waddenzee en Nationaal Park Lauwersmeer

Als je hier op de dijk staat, ligt de wereld aan je voeten. Hier gebeuren bijzondere dingen! Ondernemers van Lauwersoog zetten zich samen in voor een duurzame haven. We willen de hele haven echt CO2 neutraal maken.

Tussen Werelderfgoed Waddenzee en Nationaal Park Lauwersmeer
26

Op de hoek van de Lauwerszeedijk

De zeekering loopt vanaf hier door naar het oosten, maar wij volgen de havendam die noordwaarts het Wad op steekt. In de oksel aan de buitenkant is een klein strandje. Je kan hier schelpjes zoeken, of je hond laten zwemmen.

Op de hoek van de Lauwerszeedijk
27

Oesters en mosselen aan oostkant van de haven

Het is heerlijk om over de dijk te lopen, uitkijkend over het Wad en de altijd weer andere wolkenluchten. Maar kijk eens dichterbij. Aan de voet van dijk liggen mosselen en oesters. Je bent niet de eerste die hier loopt, dus een deel is al opgeraapt.

Oesters en mosselen aan oostkant van de haven
28

Scholeksters

We lopen naar ons beginpunt. Hier zien we meer oesters. Die oesters liggen hier niet vanzelf. Dit is een verpacht visvak. Wij zijn beroepsvissers. We hebben oesters geraapt op wilde oesterbanken en hier naartoe gebracht als buffervoorraad.  Afblijven dus!

Scholeksters
29

Pipsqueak was here!!!

Hier zie je de grote muurschildering van kunstenaarsduo Pipsqueak was here!!! Ze hebben kinderfoto's gebruikt van 3 vrouwen die zich inzetten voor de visserij in onze regio: Barbara Holierhoek, Sarah Verroen, en ikzelf.

Pipsqueak was here!!!
Eindpunt: 't Ailand Lauwersoog
Haven 49 A
9976 VN Lauwersoog

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.