't Schip in

Appingedam

Bijzondere combinatie van orgelmuziek en zeemansliederen met Armstrong's Patent en Vincent Hensen-Overdijk.

Over tegenstellingen gesproken: Shanties, dat is ruige zee, vrouwen en jenever. Orgelmuziek, dat is strak in de kerkbanken en pepermuntjes…
Hoe kunnen deze twee uitersten elkaar ooit ontmoeten? Dát kan heel goed en het gaat gebeuren, Armstrong's Patent met op het orgel Vincent Hensen-Oosterdijk.

Vincent: De liefde voor muziek zat er al vroeg in. Toen ik 6 was vertelde mijn moeder dat ik naar een kinderkoor ging en ik weet nog dat ik een gat in de lucht sprong. Opgegroeid in een muzikaal gezin waar luisteren naar en maken van muziek gewoon was ging ik als vanzelfsprekend naar Algemeen Muzikale Vorming. AMV en het kinderkoor stonden onder leiding van Douwe Kraster uit Veendam. Hij zorgde ervoor, samen met Harry de Groot uit Zuidlaren, mijn eerste orgelleraar, en Dirk Swama, de organist van onze kerk in Oude Pekela, dat ik later koos voor muziek als professionaal. Een organist en beiaardier zit doorgaans alleen te spelen. Nu heeft een beiaard altijd veel onvrijwillige luisteraars en het mooiste orgelspel is gemeentezangbegeleiding, maar toch is het fijn om ook samen met anderen muziek te maken, bijvoorbeeld in koorverband. Ik geloof dat een organist en een beiaardier dit muzikaal contact ook nodig hebben naast hun solospel.
Samen zingen, spelen en luisteren, koor, orgel of beiaard: Het is een voorrecht om zo de liefde voor muziek te delen.

Armstrong's Patent: Appingedam is onze thuishaven. Over een haven gesproken, ons koor, bestaande uit 5 mannen en 1 vrouw, zingen we verhalen over schepen, de zee, visserij en over familieleden die wachten op een veilige terugkeer van hun dierbaren, in de ….haven!
Onze liedjes zijn te herkennen aan een verhalend deel en de refreinen bevatten vaak een herhalend deel, wat natuurlijk altijd meegezongen mag worden. Sea-song is een juiste titel. Deze Sea-songs komen uit alle delen van de wereld en hebben ook allemaal weer hun eigen karakter. De liedjes worden vaak meerstemmig gezongen. Een Sea-song heeft vaak een werkritme. Deze liederen worden gezongen tijdens het werken op de schepen. Het ritme in de liedjes ondersteunt het werk, wat vaak zwaar en onder heftige omstandigheden moet worden uitgevoerd.
Laat je verrassen door hetgeen er geboden wordt!

Programma 2024:
21 januari: De Jacobuskerk in Zeerijp, 14:30 uur. Special Guest is Jetta Post. Troubadour Jetta Post brengt 100% Grunneger Laidjes. Haar repertoire bestaat uit sfeervolle luisterliedjes en vrolijke songs over t leven en de liefde en alles daartussenin. Omtoalde klassiekers, mooie nummers van Ede Stoal of andere artiesten én eigen werk. Jetta staat bovendien garant voor een flinke dosis vermaak en interactie met het publiek.

11 februari: Hippolytuskerk in Middelstum, 14:30 uur. Special Guest is Jan Henk de Groot. Midden jaren 80 luisterde Jan Henk de Groot bij zijn opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later behoort hij zelf tot de top van de Grunneger muziek en stond hij met niet minder dan 26 liedjes in de Grunneger 1000 van RTV Noord. Zijn Groningstalige albums ‘Weerom’ en ‘De wolf is trug’ werden bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden. Radiomaker en tv-presentator Frits Spits roemt het album ‘De wolf is trug’ als ‘ongelofelijk goed!’, vergezeld van 5 sterren. En in het magazine Musicmaker lezen we: ‘De Groot bewijst met ieder lied dat streektaal een verrijking is voor de Nederlandse muziek’. Jan Henk de Groot zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in ‘Dubbelcassette-deck’, en over de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel’. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. In 2017 deed Jan Henk voor het eerst solo de theaters aan met zijn programma ‘Tachtig Tammo’ en het Dagblad van het Noorden kopte: “ Baldadig, grappig en ontroerend”. Ruim 40 shows door heel Nederland en geheel Groningstalig. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken” . De Groot boekte ook successen met De Troebadoers (met Alex Vissering en Edwin Jongedijk). Ze maakten twee rootsy albums: Veenhoes sessies (2015) en Onbekinde wegen (2018).Deze middag zal Jan Henk zijn mooiste liedjes brengen, afgewisseld mit staarke verhoalen.

17 maart: Mariakerk 't Zandt, 14:30 uur. Special Guest is Luna Hamelink. Luna Hamelink (22) is een Groningse singer-songwriter met een focus op volksverhalen. Oude verhalen worden in een nieuw jasje gestoken – sommige op bekende folkmelodieën, andere op nieuwe wijsjes. De verhalen worden met humor, passie en plezier gedeeld en zijn geschikt voor jong en oud.
Waar haar focus eerst lag op verhalen uit Noord Nederland, ligt de focus nu op verhalen van het water. Zee, rivieren, meren – alles wordt verteld en bezongen, van beruchte piraten tot de Schelpengrot van Nienoord. De liedjes worden ter plekke aangeleerd, verhalen worden verteld en uiteindelijk zal je niet anders kunnen dan het optreden zingend verlaten.

21 april Nicolaïkerk in Appingedan, 14:30 uur. Special Guest Wia Buze. Wia Buze is geboren en getogen in het vissersdorpje Termunterzijl. Toen ze 2 jaar oud was wist zij dat ze zangeres wilde worden. Op 15-jarige leeftijd (in 1985) deed ze mee aan een voorronde van de Soundmixshow en daarna was het hek van de dam. Er volgden vele talentenjachten en heel veel prijzen, waaronder de Jordaantrofee (1991) en het Nederlands Songfestival (1995). In 1988 begon Wia met zingen in haar moerstaal, het Gronings en vanaf dat moment is zij niet meer weg te denken uit de wereld van de streektaalmuziek. Inmiddels zijn we 38 jaar verder en heeft Wia ontzettend veel optredens verzorgd met haar Gronings repertoire. In 1991 maakte zij haar eerste cd ‘Ik kom van Ziel’, in maart 2016 leverde zij de cd ‘Thoes’ af. In totaal maakte Wia door de jaren heen 10 cd’s met producer/arrangeur Jur Eckhardt. In 2020 vierde Wia haar 35-jubileum met het uitbrengen van het album ‘Lös!’ met haar nieuwe producer/arrangeur Mark Pepping. Voor haar verdiensten voor het behoud van het Gronings en de streektaalmuziek ontvangt ze de K. ter Laan Pries 2004 en wordt ze in 2015 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Wanneer:
t/m 21 april
Prijsinformatie:
Vanaf € 10,-
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find 't Schip in

Meerdere locaties in Eemsdelta
9901 AN Appingedam
Plan your route

from your location

Koop tickets


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.