Eikemaheert

Loppersum

Tussen Stedum en Loppersum in het prachtige Groninger Eemsdelta staat Eikemaheert, de boerderij van Piet Glas en Angela Rijnen. Piet en Angela hebben een gemengd biologisch bedrijf met vleeskippen, fruit, akkerbouw én telen het ''verloren'' erwtje.

Tussen Stedum en Loppersum in het prachtige Groninger Eemsdelta staat Eikemaheert, de boerderij van Piet Glas en Angela Rijnen. Piet en Angela hebben een gemengd biologisch bedrijf met vleeskippen, fruit, akkerbouw én telen het ''verloren'' erwtje. Het Wonder van Scheemda. Met een aanstekelijk enthousiasme zetten ze zich hier in voor het biologisch telen van gezonde en smaakvolle producten. Hun missie is dan ook om duurzaam gezond en smaakvol voedsel te telen, óók voor mensen in de nabije omgeving.

Piet en Angela zijn in 2017 omgeschakeld naar een biologisch bedrijf met daarnaast natuur, andere gewassen, fruitteelt en zomerbloemen op het veld. Het fruit is vanaf 2018 aangeplant en bestaat uit appels, peren, pruimen en verschillende soorten bessen. Biologische vleeskippen scharrelen onder de stammetjes en zorgen voor strorijke kippenmest.

De laagstamappelbomen van Eikemaheert zijn er echt voor productie. Het zijn voornamelijk moderne rassen, geschikt voor biologische teelt. Een deel daarvan, wordt lokaal verkocht net als de kleinere soorten appels, pruimen, en bessen. Enkele kwaliteitsrestaurants, zoals De Basiliek in Appingedam, maken daar heerlijke bereidingen van. Piet en Angela laten ook appelsap persen op het erf door mobiele fruitpers Golden Raand uit Uithuizen. Ze werken tevens samen met Doggerland Craft Cider en Symbiose Brewing die ciders maken van appels, bessen, frambozen en kersen. In het voorjaar van 2022 is de nieuwe cider ‘Tuin der Lusten’ gepresenteerd, gemaakt van 100% Santana appels uit de boomgaard van de Eikemaheert.

Op eigentijdse, milieubewuste manier hopen Piet en Angela aan te sluiten bij de Lopster fruittraditie, smaakvol voedsel te produceren en een levensvatbaar bedrijf te creëren.

Ze zijn tevens de trotse adoptieboeren van een vergeten ras erwten met de mooie naam Wonder van Scheemda. Jaarlijks siert deze erwt 1 hectare van hun landerijen.

Deze prachtige omgeving delen zij dan ook graag met anderen. Op vaste verkoopdagen kun je sowieso een kijkje komen nemen en wellicht een rondje lopen met de boer!

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Eikemaheert

Eikemaheert
Stedumerweg 28
9919 TE Loppersum
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.