Landhuis en Parktuin Oosterhouw

Leens

Landhuis en Parktuin Oosterhouw, een prachtige parktuin met diverse stijlen. Verscholen tussen monumentale bomen, omgeven door markant haagwerk is het 19e-eeuwse notarishuis bewaard gebleven in zijn oude luister.

In 1868 werd het herenhuis gebouwd als notariswoning. Halverwege de westgevel is een koetshuis aangebouwd. Het in eclectische stijl opgetrokken pand is in 1913 gedeeltelijk vernieuwd, waardoor er ook verschillende Art Nouveau-elementen te herkennen zijn. De grote tuin, opgedeeld in verschillende stijlen, is regelmatig opengesteld voor publiek. Naast het herenhuis en koetshuis, zijn op het terrein nog een stookhut, een gesloten veranda, een oranjerie en een tuinhuis te vinden. Oorspronkelijk grensde het huis aan een spoorlijn. Tegenwoordig is dit de N361 van Groningen naar Lauwersoog. In het huis wordt het interieur bezield door de collectie Groninger realisten die de dichter C.O. Jellema (1936-2003) verzamelde.

Tuinontwerper Klaas T. Noordhuis (1949-2017) ontwierp voor hem een droom van een parktuin. Overheersten in eerste instantie rechte lijnen en geometrische figuren, in de loop van jaren zijn die romantisch overwoekerd door de tijd. Gewezen monnik en kunstenaar Hans Christiaan Klasema paste zijn theaterervaring toe in de tuin en in het huis, waardoor het opengesteld kon worden voor publiek. De tuin is onder zijn handen glooiend geworden, met nieuwe doorkijken vanuit een pad gebaseerd op de Japanse tuinkunsthistorie.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Landhuis en Parktuin Oosterhouw

Hoofdstraat 35
9965 PA Leens
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.