Valeriaan

Langs de slootkant groeit Valeriaan. Overal in Nederland kun je hem tegenkomen, maar wel op natte gronden dus vaak langs de waterkant. De witte tot lichtroze bloemetjes kun je van juni tot september plukken. Het blad in het voorjaar.

De blaadjes gebruikt men wel in salades of je kunt er ijs van maken. De bloemetjes gaan ook in salades en in dranken. Vooral bekend is de wortel. De wortelstokken worden opgegraven voor het aroma en worden als spijsmiddel gebruikt. Als je de Valeriaanwortel droogt krijgt het een bijzondere geur. Gedroogd kun je er poeder van maken om te gebruiken in thee, sauzen en marinades. Ook kun je er olie van maken.

Over valeriaan wordt wel gezegd dat je er goed op kan slapen. Hiervoor hebben we een heerlijk recept van valeriaanthee.

(deze locat…

Langs de slootkant groeit Valeriaan. Overal in Nederland kun je hem tegenkomen, maar wel op natte gronden dus vaak langs de waterkant. De witte tot lichtroze bloemetjes kun je van juni tot september plukken. Het blad in het voorjaar.

De blaadjes gebruikt men wel in salades of je kunt er ijs van maken. De bloemetjes gaan ook in salades en in dranken. Vooral bekend is de wortel. De wortelstokken worden opgegraven voor het aroma en worden als spijsmiddel gebruikt. Als je de Valeriaanwortel droogt krijgt het een bijzondere geur. Gedroogd kun je er poeder van maken om te gebruiken in thee, sauzen en marinades. Ook kun je er olie van maken.

Over valeriaan wordt wel gezegd dat je er goed op kan slapen. Hiervoor hebben we een heerlijk recept van valeriaanthee.

(deze locatie hoort bij de wandelroute Foodwalk Tussen Den Andel en Warffum)

Bron tekst: Het Grote Wildplukboek, Edwin Florès.
De route is mede mogelijk gemaakt door kruidenvakvrouw Jenny de Groot van Gaia Kruiden.

Contact

Address:
Rasquert
Plan your route
Distance:

Location

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.