Donatuskerk Leermens

Leermens

De Donatuskerk in Leermens is een van de oudste kerken van Groningen. Het oudste deel van de kerk stamt al uit 1050. In de loop der jaren is er heel wat aan de kerk gebouwd en verbouwd.

Stokoud, dat is de Donatuskerk van Leermens. Hier is eeuwen aan gebouwd en verbouwd. Kijk maar naar de zijmuren van tufsteen. Dit deel is het oudst, uit 1050. In het dwarsschip wordt de tufsteen gemengd met rode kloostermoppen. In het dertiendeeeuwse koor neemt die ‘mop’ het helemaal over. Binnen spatten vijftiende­eeuwse schilderingen van de wand en het dak.

Kijk eerst eens omhoog. Ontdek jij de symbolen van de vier Evangelisten? En zie je het Lam Gods in het gewelf? Sint­Donatus, Sint Sebastiaan, Maria met kind en Sint Ursula kijken je vriendelijk aan vanaf de muren. En let op, want onder de mantel van Ursula schuilen maagden. En wie is die gekroonde figuur naast Sebastiaan? Dat zou maar zo keizer Diocletianus kunnen zijn. De zeventiende­eeuwse preekstoel is het enig overgebleven oude meubelstuk. De rest ging verloren bij een brand in 1957. Dat gebeurde wel vaker. Vuur in de kerk, rode haan in het dak, zo riepen ze vroeger. 

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Donatuskerk Leermens

Kerkpad 7
9912 PB Leermens
Plan your route

from your location

Meer informatie


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.