De Vlielander Kaasbunker

Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. Deze is gebouwd in WOII als onderdeel van de Atlantikwall. De Vlielander kaasmaker Nils Koster kwam er achter dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn voor het rijpen van kaas. Hij maakte de bunkers geschikt voor kaasopslag.

De hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur zorgen er voor dat de kazen onder perfecte natuurlijke condities rijpen. Daarnaast worden de kazen 24 uur per dag belucht met zilte zeelucht.

Bovenop de bunker staat het voormalige filtergebouw, waar voorheen het drinkwater werd gefilterd. Nu is er een expositie ingericht over de historie van het gebouw, kaas, zeewier en andere Vlielander smaakmakers. Natuurlijk ligt er ook altijd een stukje kaas om te proeven. De bunkers zelf zijn om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor publiek. Vanuit de expositie kun je wel naar beneden kijken.‚Äč

Opening times

  • De kaasbunker is iedere woensdag 14:00 - 16:00 uur en zaterdag 10:30-12:00 uur geopend. In de maanden mei t/m oktober ook elke dinsdag. Zie voor de actuele openingstijden de agenda. De Vlielander kaasbunker organiseert ook een kaasproeverij met rondleiding en een workshop kaas maken, zie hiervoor de agenda. Informatie en boeking bij de VVV.

Contact

Address:
De Vlielander Kaasbunker
Vuurboetsduin 5
8899 AT Oost-Vlieland
Plan your route
Distance:

More information

Meer informatie

Location

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.