Begraafplaats Ternaard

Ternaard

Op de begraafplaats van Ternaard zijn 5 graven van vliegers. Er is eerder een 6e begraven, hij is later overgebracht naar Engeland. Dit is een opmerkelijk verhaal wat aangeeft hoe moeilijk het is de echte verhalen te achterhalen.

Op de begraafplaats van Ternaard zijn 5 graven van vliegers. Er is eerder een 6e begraven, hij is later overgebracht naar Engeland. Dit is een opmerkelijk verhaal wat aangeeft hoe moeilijk het is de echte verhalen te achterhalen van wat er in de oorlog gebeurd is. In de boeken staat dat begraven is geweest: Overleden op 8 juli 1942 Schutter F/sgt Albert Norman Burr 33 jaar, hij hoorde bij 148 Squadron van RAF Coastal Command.

Op 22 juni 1943 is bij de zeedijk onder Ternaard bij ’t Skoar het stoffelijk overschot van ‘Burr’ gevonden. Hij is na bijna een jaar aangespoeld in verregaande staat van ontbinding (zonder hoofd en armen) en geïdentificeerd doordat hij zijn naam en nummer in zijn laarzen had geschreven. Dit is waarschijnlijk een ander met de laarzen van Burr geweest.

Van 7 op 8 juli 1942 is de Wellington  van 148 Squadron van RAF Coastal Command van Sgt. Norman Albert Burr neergestort in de woestijn van Egypte bij een aanval op Tobruk. In de jaren 50 zijn de lichamen gevonden en opnieuw begraven in Fayid War Cemetry. Het was niet de eerste keer, in de opleiding is Burr met zijn vliegtuig neergetort in Schotland waarbij hij het ongeluk als enige overleefde. Hoogstwaarschijnlijk is deze Burr de eigenaar geweest van de laarzen van de vlieger van Ternaard.

Op de begraafplaats is een graf van een onbekende militair. Verder zijn er 4 leden van de bemanning van een Wellington begraven. 

Met het op de crash volgende laagwater zijn drie van de vijf in het wrak aangetroffen lichamen geborgen. De Duitsers gaven toestemming voor tweede bergingspoging waarbij nog een lichaam geborgen werd. Deze vier zijn op 5 augustus in Ternaard begraven. Dit onder leiding van ds. J.W. van de Hel die daarbij Psalm 27 las.  Het is niet gelukt de 25 jarige Fernando, geboren in Ceylon, bij de tweede poging uit het wrak te halen. Hij is nog steeds vermist. 

Een bijzonder detail is dat eerder een toestel van hetzelfde squadron op maar een paar kilometer afstand is neergekomen. 

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Begraafplaats Ternaard

9145 RE Ternaard
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.