Verdwenen dorp

Adorp

Als je de oude bedding van het Reitdiep gepasseerd bent – op het punt dus waar de Hekkumerweg  links en rechts het water van de Eenstertocht kruist, dan zie je aan de rechterkant van de weg een lichte verhoging in het terrein.

Als je de oude bedding van het Reitdiep gepasseerd bent – op het punt dus waar de Hekkumerweg  links en rechts het water van de Eenstertocht kruist, dan zie je aan de rechterkant van de weg een lichte verhoging in het terrein. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat hier eeuwen geleden een klein dorpje was van zo'n zes boerderijen. Men woonde hier niet op verhoogde huiswierden zoals we even terug zagen, bij de driesprong in Hekkum, maar men ging hier direct op het maaiveld wonen. Dat kon hier omdat er al  een natuurlijke verhoging was, namelijk een oeverwal van de oude meander.  Net als Hekkum werd deze plek vanaf 800 bewoond. Maar toen de rivier zich steeds meer ging roeren en steeds woester werd, konden de bewoners hier niet langer blijven, het werd kennelijk te nat onder de voeten – omstreeks 1400 verlieten ze daarom hun woonplaats.

Langs de slootrand slingeren nog altijd resten van het verdwenen dorp. Wie geluk heeft en goed zoekt vindt hier mogelijk nog de scherven van aardewerken potten die meer dan 500 jaar geleden in gebruik waren. Ooit het trotse bezit van een middeleeuwse boer of boeren. 

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Verdwenen dorp

Hekkumerweg 2
9774 TH Adorp
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.