Meidoorn

Den Andel

Aan het einde van het kleine bos staat in mei een prachtige Meidoornboom in volle bloei met vele prachtige, kleine witte bloesems. In die maand kun je de boom al van ver zien, want hij kleurt helemaal wit tussen het groene gebladerte.

Aan het einde van het kleine bos staat in mei een prachtige Meidoornboom in volle bloei met vele prachtige, kleine witte bloesems. In die maand kun je de boom al van ver zien, want hij kleurt helemaal wit tussen het groene gebladerte. De bloesems kun je oogsten en smaken heerlijk in salades. Ook net ontluikende bladknoppen zijn daar goed voor te gebruiken. Een recept voor meidoorn-bietensalade vind je in de tekst.

De meidoorn is een lid van de grote Rozenfamilie. Bekende fruitsoorten zoals Appel, Peer, Kers, Pruim en Aardbei horen daar ook bij. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat ook de meidoorn in september eetbare vruchten produceert, waarvan je heerlijke siroop of jam kan maken. Tip: als je de bessen wil gebruiken vries ze dan eerst 48 uur in; ze worden dan zoeter en zijn dan makkelijker te verwerken.

Wist je dat de Kelten, Germanen en Romeinen de meidoorn vereerden? Zij gebruikten hem om zijn heilzame werking. Ze vonden de meidoorn goed voor hart en bloedvaten en goed tegen nervositeit.

(deze locatie hoort bij de wandelroute Foodwalk Tussen Den Andel en Warffum)

Recept meidoorn-bietensalade

Bron tekst: Jan de Boer; Het Grote Wildplukboek, Edwin Florès.
De route is mede mogelijk gemaakt door kruidenvakvrouw Jenny de Groot van Gaia Kruiden.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Meidoorn

Kruisweg
9956 PK Den Andel
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.