Wierdedorp Ezinge

Ezinge

Ezinge werd bekend door opgravingen van resten uit de periode van 600 voor Ch. tot de vijfde eeuw na Christus. Een wierde is een kunstmatige heuvel, waarop mensen vroeger hun huizen bouwden, om ze te beschermen tegen het water.

Ezinge werd internationaal bekend door de opgravingen van archeoloog A. E. Van Giffen in de jaren twintig en dertig. Bij deze opgravingen zijn de resten van 85 boerderijen en 60 bijgebouwen gevonden uit de periode van 600 voor Ch. tot de vijfde eeuw na Christus. Vooral de vondst van een gouden zwaardknop van Ezinge uit de 7 e eeuw was bijzonder. Deze is vergelijkbaar met die uit het koningsgraf van Sutton Hoo in Engeland.

Dat hier zoveel waardevolle vondsten zijn gedaan is voor een groot deel te danken aan het feit dat het dorp is gebouwd op een wierde. Dat is een kunstmatige heuvel die werd opgeworpen om de bewoners bescherming te bieden tegen het zeewater. Door bemesting nam de hoogte in de loop der eeuwen toe steeds een beetje toe. Zo vormden de verschillende bewoningslagen een archeologische schatkamer. Na de introductie van dijken, werden veel wierden afgegraven. De wierde Ezinge is nog bewaard gebleven.

In Museum Wierdenland wordt veel verteld over het ontstaan van deze wierden.

Prijsinformatie:
Vanaf € 2,50 (voor studenten)
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Wierdedorp Ezinge

Van Swinderenweg 10
9891 AD Ezinge
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.