Gezinnen De Roo & Andrae

Ferwert

In het huis wat stond bij Zeedijk 13 Ferwert woonde de familie De Roo. Zij hadden een Joodse onderduiker. Bij het opruimen van het vliegtuigwrak van de B17 daar vlak bij werd een Duitser bij hen ingekwartierd.

(dit verhaal hoort bij de route Noarderleech van de Strijd om de Wadden) 

Familie De Roo
In het huis wat stond bij Zeedijk 13 Ferwert woonde de familie De Roo. Zij hadden een Joodse onderduiker. Bij het opruimen van het vliegtuigwrak van de B17 daar vlak bij werd een Duitser bij hen ingekwartierd. Hij sliep samen met de onderduiker in één kamer. De onderduiker kreeg van de Duitse onderofficier een paar schoenen van een bemanningslid. Deze staan nu als ‘schoenen van de waanzin’ in het verzetsmuseum.

Ter hoogte van Zeedijk 9 Ferwert is een Amerikaanse B17 net achter de zeedijk neergestort. Het verhaal vindt u bij huisnummer 8 op een infoposter.

Familie Andrae
Op de boerderij Zeedijk 8 Ferwert woonde Joeke Andrae met zijn ouders hij haalde een wapen en een radio uit het vliegtuigwrak. Door verraad werden Joeke en hun onderduiker opgepakt. Hij werd in Utrecht gefusilleerd en herdacht op een monument op het verstrooingsveld bij Velzen.

Net voor knooppunt 2 is een Duitse Bf110 nachtjager vanaf grote hoogte dicht bij de zeedijk neergestort.
- Vliegtuig: Messerschmitt Bf 110
- Woensdag 18 augustus 1943, tijd 0:15 uur
- Serienummer: 5479, registratie: G9 + FZ
- Onderdeel: 12./NJG2 Leeuwarden
- Bemanning:
Leutnant Gerhard Dittmann, piloot, 20 KIA
Unteroffizier Theophil Bundschu, marconist, 20 KIA

Mysterie in de lucht
Deze Duitse nachtjager stortte door een onbekende oorzaak neer. De Duitse versie was dat het vliegtuig werd beschoten door een jager toen het een Engels vliegtuig onder schot had. Opperwachtmeester Bauke Meijer zag dat het toestel in een steile glijvlucht brandend naar beneden kwam. Bij het raken van de grond explodeerde het toestel en brandde het uit. Meijer die met zijn collega naar de crashplaats bij de zeedijk onder Marrum gefietst was kon niet bij het wrak komen door de ontploffende munitie.

Even later kwamen de Duitsers van de vliegbasis en werden de politieagenten weggestuurd. Ze vonden bij het weggaan nog een lijk van een van de inzittenden in het gras. Hij was uit het vliegtuig geslingerd. Dit was de piloot Dittmann, hij is eerst te Leeuwarden begraven en later te IJsselstein herbegraven. De marconist is op 28 september aangespoeld op de Deense eiland Mando. Hij is begraven in Esbjerg.

In de val gelokt 
Diezelfde nacht zijn nog twee Bf 110 jagers van IV./NJG1 neergeschoten. Zij werden in de val gelokt door een Beaufighter van 141 squadron met nieuwe opsporingsapparatuur. De piloot (Wing Commander Braham) was bezig met het uitstrooien van strookjes zilverpapier (window). Deze strookjes veroorzaakten een grote vlek op de Duitse radar, zodat het leek dat er een groep bommenwerpers vloog.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Gezinnen De Roo & Andrae

Zeedijk 13
9172 Ferwert
Plan your route

from your location

Ontdek de Strijd om de Wadden


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.