Het Domeinkantoor

WIERINGERWERF

Het voormalige domeinkantoor is gebouwd in 1942 voor het waterschap.

Het voormalige domeinkantoor van het waterschap Hollands Kroon is statig maar ook kenmerkend gebouw in Wieringerwerf. Het wapen van Heemraadschap de Wieringermeer hangt nog steeds aan de gevel en herinnert ons eraan dat tot 1994 zij verantwoordelijk waren voor het waterbeheer in de polder. De brede zwarte rand staat voor de solide dijken van de Wieringermeer die in 1930 droogviel. Het goud en de korenaren symboliseren de vruchtbare grond en de haringen de oorspronkelijke toestand, de zee. Op 1 april 1950 werd het wapenschild officieel onthuld.

Het overgrote deel van de grond in de Wieringermeerpolder was eigendom van het Rijk en werd beheerd door de Domeinen. Dit gebouw uit 1942 diende als onderkomen van deze dienst. Heemraadschap de Wieringermeer huurde nekel vertrekken in het pand. In april 1945 blies de bezetter de Wieringermeerdijk op en liep de polder weer onder. Het water kwam tot de tweede verdieping van het gebouw. Het bleef tot 2003 in gebruik door het waterschap en tegenwoordig is het een appartementencomplex.

Het kantoor is opgetrokken in de trant van het Traditionalisme met toepassing van gestileerde neo-barokke details, onder meer in de trappartij van de hoofdingang en vensterafsluiting van de risaliet. Het gebouw is na de dijkdoorbraak van 1945 zonder noemenswaardige wijzigingen van het oorspronkelijke ontwerp hersteld.

Het kantoor heeft een bijzondere stedenbouwkundige situering aan het punt waar twee hoofdbrinken van Wieringerwerf onder een rechte hoek samenkomen. Dit punt is het Ir. Smedingplein, de brinken heten respectievelijk Terpstraat en de Granpré Molierestraat. Het kantoor staat in de as van de Granpré Molierestraat.

Bij het verlaten van het pand door het waterschap is er een fontein gedoneerd aan de inwoners van Wieringerwerf welke nog steeds te zien is schuin tegenover het pand. In 2013 zijn er appartementen verschenen in het gebouw.

Bronnen - Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Het Domeinkantoor

Ir. Smedingsplein 1
1771AC WIERINGERWERF
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.