Monument Zeedijk

Holwerd

Op de dijk is een monument aangebracht ter nagedachtenis. Een opmerkelijke bijkomstigheid is dat het vliegtuig maar 27 uur gevlogen heeft. En dat op een paar kilometer afstand nog een vliegtuig van 166 squadron is neergekomen.

De Wellington was om 23:38 uur opgestegen van de vliegbasis Kirmington voor een bombadement op de Duitse stad Gelsenkirchen. Het stortte even later neer in het slik achter de zeedijk vlak bij Holwerd als gevolg van een aanval van de nachtjager Sigmund. In een brief van een brief van een familielid van Thomas Ball zijn gegevens en vragen opgenomen over het vliegtuig en de identificatie ervan. Het vliegtuig kwam uit zuidwestelijke richting langs Holwerd en boorde zich met een klap in het slik en verdween op een paar stukken aluminium en een zwemvest na onder de grond. Er was daardoor niet na te gaan welk vliegtuig er was neergestort. Later is aan de voorkant van de dijk een schoen met lichaamsdelen van één van de bemannigsleden gevonden. 

In 1950 zijn bij een bergingspoging door Visser delen van een motor, een vliegerkap en een sigarettenkoker gevonden. In 1977 bij de dijksverhoging is in het bijzijn van Zwanenburg van de bergingsdienst gegraven met een dragline tot een diepte van 7 meter. Hierbij zijn ook menselijke resten gevonden. Deze zijn in een gezamenlijk graf begraven op de begraafplaats van Groesbeek War Cementry. Er was een document in het archief van de gemeente Dongeradeel waarin werd gemeld dat er in de oorlog een handschoen gevonden is met daarin de naam ‘Priestlij’, zoals vermeld staat. In 1991 is een ring gevonden met de initialen JP deze werd herkend door nabestaanden van Priestley en daarmee was bekend welk toestel er was neergestort. 

Op dit moment ligt de crashplaats van het toestel onder de kruin en het asfalt van de nieuwe zeedijk. Op de dijk is een monument aangebracht ter nagedachtenis. Een opmerkelijke bijkomstigheid is dat het vliegtuig maar 27 uur gevlogen heeft. En dat op een paar kilometer afstand nog een vliegtuig van 166 squadron is neergekomen, dat verhaal komt bij de begraafplaats van Ternaard.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Monument Zeedijk

Nieuwe Zeedijk
Holwerd
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.