De Olle Bongerd

Wirdum

Deze verrassende tuin kent zo’n 70 verschillende fruitboomrassen. Op bijna 1 hectare grond vind je appels, peren, pruimen, bessen en kersen, alles onbespoten. De Olle Bongerd is oorspronkelijk opgezet volgens het principe van de ‘Lopster teelt’.

Deze verrassende tuin kent zo’n 70 verschillende fruitboomrassen. Op bijna 1 hectare grond vind je appels, peren, pruimen, bessen en kersen, alles onbespoten. De Olle Bongerd is oorspronkelijk opgezet volgens het principe van de ‘Lopster teelt’. Dit houdt in, dat de fruitbomen aangeplant worden in rijen van oost naar west en van noord naar zuid. De lagere bessenstruiken werden hieronder aangeplant in rijen van oost naar west. Op deze wijze vangen de struiken voldoende zon en hebben zij minder te leiden aan regen en wind.

Hilda en Klaas Schipper nemen hun bezoekers graag mee aan de hand van prachtige verhalen. Hun missie is het in stand houden van oude fruitrassen. Ze geven daarnaast tips voor het behoud van bijen en andere insecten. Klaas is namelijk imker en pomoloog. Tijdens de Open Bijendagen (meestal begin juli) vertelt Klaas, samen met andere imkers over de bijen, bijenteelt, koninginneteelt en over de eigen honing.  

Bijen en fruit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijen zijn van het grootste belang voor de bevruchting in de voedselketen. Zonder bijen en andere bestuivers is er geen voedselproductie mogelijk. Ze bevruchten fruit zoals appels, peren, pruimen en andere gewassen, zoals koolzaad. Daarnaast produceren ze heerlijke honing.

De tuin is op afspraak open!

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find De Olle Bongerd

De Olle Bongerd
Rijksweg 19
9917 PS Wirdum
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.