Binnenhaven Zoutkamp

Zoutkamp

De Binnenhaven, hier lag tot 1969 de vissersvloot van Zoutkamp.  

De Binnenhaven, hier lag tot 1969 de vissersvloot. 

De ligging van Zoutkamp is strategisch te noemen omdat het zich aan de mond bevindt van de belangrijkste verbinding naar de stad Groningen. In eerste instantie vestigden zich hier rond de 80-jarige oorlog soldaten. Later kwamen er vissers bij. Een eerste ontwikkeling van een soort van haventje vond toen plaats. Omdat men tot in de Stad Groningen veel hinder ondervond van eb en vloed werd besloten een eind te maken aan deze situatie. De open verbinding met de Lauwerszee was met in gebruik name van de sluis verbroken. Zoutkamp kreeg een binnen- en een buitenhaven. 

Tijdens de grote economische bloeiperiode van 1918 tot 1930 verschenen de eerste stoomtrawlers. Met deze trawlers kon worden gevist op de Noordzee en hadden een bemanning van ongeveer 7 personen. Tussen 1923 en 1930 waren zo’n 15 stuks in de vaart gebracht. 

Voor de visserij in de Lauwerszee en de Waddenzee stonden ongeveer 60 vissersschepen geregistreerd. Dit waren meestal open boten met een bemanning van 1 à 2 personen. Deze schepen werden in die tijd ook wat moderner omdat ze werden uitgerust met een motor. De vloot bestond in de jaren 60 uit 35 schepen die goed uitgerust waren voor de garnalenvangst. 

Met Pinksteren en bijzondere evenementen komt de huidige vloot terug in de thuishaven wat een prachtig schouwspel geeft. Nu is de binnenhaven een recreatiehaven waar het in het voorjaar en zomer heerlijk toeven is.

Kijk voor meer info over de ontwikkeling van Zoutkamp op www.zoutkamp.net 

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Binnenhaven Zoutkamp

Zoutkamp
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.