Lauwersoog
Wil je het Werelderfgoed Waddengebied ontdekken? Een wandeltocht maken over de bodem van de zee? Met Jan Kraster gaat je met drie generaties ervaring 't Wad op. Wadlopen is sportief, grensverleggend en op vele momenten machtig mooi. Ga je mee?
View all 5 pictures
Kraster loopt al drie generaties op het Wad. Jan Kraster heeft ruim 40 jaar ervaring als wadloper. Op zijn achttiende behaalde hij zijn gidsendiploma, geïnspireerd door zijn vader Chris die in 1967 zijn loopbaan als wadloopgids begon. Anke, de dochter van Jan, ging als tiener al vaak mee op pad. Zij heeft in 2012 de wadloopstok van haar opa overgenomen en loopt nu samen met haar vader vele tochten per jaar.Â
Startlocaties o.a. Paesens-Moddergat, Lauwersoog en Noordpolderzijl
Het waddengebied is prachtig en het is een gebied dat ruw en heftig kan zijn. Je loopt tochten in de volle zon met slechts een klein zuchtje wind, maar ook zijn er tochten met regen, harde wind en hoog water. Deze onvoorspelbaarheid maakt wadlopen een geweldige sport! Jan en Anke kunnen niet wachten je mee te nemen op één van hun oversteken of zwerftochten!
Van april tot oktober worden diverse tochten aangeboden met verschillende startpunten langs de Waddenkust, waaronder Paesens-Moddergat, Lauwersoog en Noordpolderzijl, waar het karakteristieke Zielhoes onze uitvalbasis is. Loop je naar Schiermonnikoog, Ameland of Rottumeroog dan is de terugtocht per ferry of ingehuurde boot. Zwerftochten zijn er op diverse locaties over het Wad of op Engelmansplaat/Het Rif, eventueel gecombineerd met een boottocht. Kijk voor de jaarlijkse planning op de website.
Er wordt vaak gelopen in het weekeind maar in overleg met de gids kan er ook doordeweeks gelopen worden. De groepsgrootte is minimaal 12 tot maximaal 24 personen. Grotere groepen zijn in overleg ook te boeken en zelfs schoolklassen zijn welkom. Je kunt je ook aanmelden met een kleinere groep, mogelijk kun je dan ingepland worden bij een al geboekte tocht. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!. We nemen je graag mee 't Wad op!
At Wadloper, sustainability is of great importance!
de bewustwording bij de deelnemers voor de impact die veel zaken hebben op het Waddengebied en dat ook zij zich sterk gaan maken voor de bescherming van het gebied kan hierin een rol spelen.
Thuis opvang regenwater voor gebruik in de tuin en voor andere zaken waar geen leidingwater voor nodig is.
Thuis maak ik gebruik van zonnepanelen, Alle verlichting is vervangen door echt zuinige LED lampen, verwarming van de woning middels hout-en pelletkachel. De woning is een zeer goed geïsoleerde Finse houten woning
Zo veel mogelijk gebruik makend van natuurlijke materialen. Alle afval op de juiste manier scheiden. Tuinafval naar het composteer bedrijf of in eigen tuin verwerken.
Uiteraard kan geld een rol spelen hierin. Al is dat soms zonder geld maar door goed nadenken en processen uit te voeren ook zonder geld hierin goede stappen te zetten.
Wadlopen is een gezonde buitensport waarin fysiek bewegen een belangrijke factor is. Daarnaast proberen we de mensen een leuke en onbezorgde dag te bezorgen en te laten genieten.
Bewustzijn kweken voor de belangrijkheid en functie van het Waddengebied, het ontstaan en de ontwikkelingen van het gebied uitleggen aan de wadlopers en verhalen vertellen.