Kruidenfermenten

Hornhuizen

Nog een ‘geheim’ van deze boeren is dat ze werken met Kruidenfermenten. Deze maken ze zelf. Fermenten helpen de bodemorganismen om de in de bodem gewerkte groenbemesters, beter en sneller te verteren.

Nog een ‘geheim’ van deze boeren is dat ze werken met Kruidenfermenten. Deze maken ze zelf. Fermenten helpen de bodemorganismen om de in de bodem gewerkte groenbemesters, beter en sneller te verteren. Het bodemleven zorgt dus voor een goede omzetting naar voedingsstoffen, zoals stikstof en koolstof, voor de planten. Daardoor komen die volop beschikbaar voor de gewassen. Oppervlaktecompostering wordt dit met een vakterm genoemd!

Ferment is als de bereiding van een toverdrank van de druïde Panoramix uit de strip Asterix. Aan water worden melkzuurbacteriën, melisse, zeezout of zeewier en veel verschillende soorten verse kruiden toegevoegd. Het ferment moet net als ‘zure zuivel’ een tijd op de juiste temperatuur bewaard worden om in te werken en te rijpen. Echt vakmanschap dus, een geheim van de ‘dynamische’ boer.

Op de frees heeft de boer een eigen systeem gemaakt die het ferment vernevelt over de bodem brengt. Ook bij andere bewerkingen worden kruidenfermenten ingezet, zoals bij het cultiveren van pas gerooid peenland. Het kruidenferment zorgt ervoor dat het loof beter verteerd.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Kruidenfermenten

Hornhuizen
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.