Het Pratende Huis

Sorry, this location is not available anymore

Wieringerwerf

Het Pratende Huis neemt je in een 6 km lange wandeling mee door prachtige natuurgebieden, over de strakke Wieringermeerdijk, door de vernatte, vogelrijke Dijkgatsweideen langs een bijzondere boomstamkano uit de prehistorie.

Op een prachtige plek bij het dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk kun je terecht bij ‘Het Pratende Huis’. Het Dijkmagazijn heeft sinds kort een ‘stem’ gekregen die je aan de zijkant van het pand kan beluisteren via een informatiepaneel. 
Het Dijkmagazijn vertelt wat het sinds zijn bouw in 1930 – als een stille getuige - allemaal heeft gezien en gehoord en nodigt bezoekers uit voor een podwalk door het omringende landschap. Al wandelend en luisterend naar de stem van het dijkmagazijn, vertolkt door NOS-journalist en presentator Mustafa Marghadi, verkennen luisteraars de relatie tussen het landschap en het water. 

Het Pratende Huis neemt je in een 6 km lange wandeling mee door prachtige natuurgebieden, over de strakke Wieringermeerdijk, door de vernatte, vogelrijke Dijkgatsweide, langs een bijzondere boomstamkano uit de prehistorie, en via het Dijkgatsbos terug naar het monument Gat in de Dijk. Het laat zien hoe ons landschap is ontstaan uit water en alles om ons heen onlosmakelijk verbonden is met waterbeheer.
Onderweg wordt verteld over de aanleg van de Afsluitdijk, het droogmalen van de Wieringermeer, het nieuwe land en het opblazen van de Wieringermeerdijk in april 1945 door de Duitsers: een dramatische gebeurtenis waardoor de hele Wieringermeerpolder weer onder water kwam te staan. We horen ook hoe de beroemde gemalen Lely en Leemans de Wieringermeerpolder weer droog pompten en hoe na een jaar het polderland alweer een vruchtbare oogst afwierp. 

Openingstijden
Het Dijkmagazijn is een fraai startpunt voor deze luisterwandeling en is in september iedere zondagmiddag geopend tussen 13.00-17.00 uur. Dan is er ook wat te drinken.
Houd vanaf oktober de website dijk.nl in de gaten voor aangepaste openingstijden. 

Podcast DIJK 
Wil je meer weten? Het Dijkmagazijn verwijst je ook naar de verdiepende podcastserie DIJK waarin dieper in de relatie tussen het landschap en het water wordt gedoken en de dijk, het watererfgoed en de toekomst van het landschap van de Wieringermeerpolder vanuit verschillende perspectieven wordt bekeken. Sprekers zijn o.a. Floris Alkemade (architect en voormalig Rijksbouwmeester), Dorine van Hoogstraten (adjunct-directeur MOOI Noord-Holland), Michiel Bartels (directeur archeologie West-Friesland), Dirk Sijmons (landschapsarchitect en voormalig Rijksadviseur Landschap) en Lukas Meursing (Programmamanager Deltaprogramma IJsselmeergebied).

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Het Pratende Huis

Het Pratende Huis
Noorderdijkweg 24
1771 MJ Wieringerwerf
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.