Súd Ie | Kanoroute

Attributes

Deze route boeit van begin tot eind. Je start in het charmante stadje Dokkum en eindigt bij het buurtschap Ezumazijl. Ezumazijl telt maar liefst zeven rijksmonumenten, waaronder de sluis, het gemaal en poldermolen De Gans.

Aan de Súd Ie is de afgelopen jaren hard gewerkt om deze nog aantrekkelijker te maken voor mens én dier. Zo zijn de watersportvoorzieningen in Dokkum aanzienlijk verbeterd, en wordt er hard gewerkt om de Súd Ie voor vele vissoorten aantrekkelijk te maken.

In 2022 kan de Súd Ie bevaren worden door bootjes tot 1.50 meter hoogte. 2022 kan gezien worden als een testjaar. Vanaf 2023 (zodra de laatste brug verhoogd is) zijn ook boten tot 2.40 meter hoogte welkom om van Dokkum naar het Lauwersmeergebied te varen en vice versa.

Sights on this route

Starting point: Halvemaanspoort
9101 Dokkum
End point: Esonbuorren
9132 Anjum

Directions

Starting point: Halvemaanspoort
9101 Dokkum
  • Je start aan de Harddraversdijk en gaat richting Dokkum. Voor de Kettingbrug ga je rechtsaf, de stadsgracht op. Aan het eind, bij het Oosterbolwerk ga je rechtsaf naar de eerste overdraagplaats bij het Schapedijkje (Oosterverlaat). Je volgt hier de Súd Ie, langs de Lauwersseewei (N361).
  • Ga onder de rondweg door, maar houdt de Lauwersseewei vervolgens aan je linkerkant. Nabij Jouswier buig je af richting Ezumazijl.
  • Na enkele bruggen kom je aan bij de bijzondere sluis van Ezumazijl. Ezumazijl is het einde van deze route, maar vormt de poort tot het prachtige (Nationaal Park) Lauwersmeer.
  • Na de tocht kun je ook na Ezumazijl de tocht vervolgen via de Nije Feart tot Oostmahorn. Bij Oostmahorn ligt Landal Esonstad, een vakantiepark bestaande uit meer dan 200 woningenen appartementen en diverse (vermaaks-) voorzieningen.
  • De route kan uiteraard ook vanuit Ezumazijl of Oostmahorn naar Dokkum gevaren worden.
End point: Esonbuorren
9132 Anjum

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.