Foodwalk rond MartenastateDeze foodwalk leidt je langs diverse trekpleisters en boerderijwinkels in het prachtige landschap tussen Koarnjum en Jelsum. 

Sights on this route

Starting point: Martenawei 2
9056 PE Cornjum
1

Túnmanswente

Túnmanswente' is the former gardener's house of the Martenastate castle. It is located in the village of Koarnjum (Cornjum) in Friesland, just north of Leeuwarden.

Túnmanswente
2

Bed & Breakfast Stinzenflora

Staying at B&B Stinzenflora means being immersed in nature, recharging yourself in peace, not having to do anything and enjoying life to the fullest. Bed & Breakfast Stinzenflora is located...

Bed & Breakfast Stinzenflora
3

Brug Tijdspanne

De herinrichting van het perceel van Martena Zathe in een inheemse bloemenweide met een hoge mate van biodiversiteit, een plek waar mens en natuur samenkomen. Deze weide is via de puinbrug ‘Tijdspanne’ verbonden aan het landschapspark.

Brug Tijdspanne
4

Daslook Martenastate

In het landschapspark Martenastate wemelt het in het voorjaar van de Daslook: tapijten vol witte bloemetjes. De Daslook is een puur wild zusje van onze gecultiveerde uien. Daslook heeft dan ook een sterke ui-knoflookachtige geur, die je in het voorjaar aangenaam tegemoet komt in het bos.

Daslook Martenastate
5

Landschapspark Martenastate en stinzenflora

Jaarlijks worden voor het landschapspark Martenastate een aantal interessante excursies en activiteiten samengesteld. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze arrangementen onder leiding van een gids. Het park is rijk aan stinzenplanten.

Landschapspark Martenastate en stinzenflora
6

Paardenwed Martenastate

Tijdens het baggeren van de waterpartijen van Landgoed Martenastate in 2014 is een belangrijke historische vindst gedaan. Twee meter vanuit de oever nabij de state kwam op de bodem een zogenaamde paardenwed tevoorschijn die bij de vroegere state zal hebben gehoord.

Paardenwed Martenastate
7

Landgoed & Slot Martenastate

In 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl en een zeer rijke stinzenflora.

Landgoed & Slot Martenastate
8

Fruitgaard Martenastate

Vanaf het parkeerterrein vind je aansluitend een boomgaard met verschillende oude fruitrassen.

Fruitgaard Martenastate
9

Nicolaaskerk Koarnjum

De Nicolaaskerk uit 1873 is ook een bijzondere verschijning met zijn eclectische vormgegeving, ontworpen door architect Foppe Brouwer. 

Nicolaaskerk Koarnjum Kerk Koarnjum
10

Camping Martenastate

Je kunt heerlijk rustiek kamperen op Landgoed Martenastate; geniet van de natuur, het gefluit van de talrijke vogels en de schone lucht. Je vindt het intieme natuurkampeerterrein van Landgoed Martenastate verscholen achter en in de luwte van een statige rij eeuwenoude beuken.

Camping Martenastate
11

Grafheuvel Martenastate

Deze bijzondere familiebegraafplaats in de vorm van een grafheuvel met bijzondere exemplaren van rode- en groene beuken.

Grafheuvel Martenastate
89
12

Mts de Jong-van den Berg

Mts de Jong-van den Berg verkoopt eieren aan huis.

Mts de Jong-van den Berg
88
13

Biologisch melkveehouderij Sander & Jos

Eerlijke producten van eigen erf. Biologische vlees, kaas en truffels.

Biologisch melkveehouderij Sander & Jos
80
14

Sint Genovevakerk Jelsum

Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.  

Sint Genovevakerk Jelsum De Sint Genovevakerk in Jelsum
15

Dekema State

Dekema State was originally a noble residence, where several families lived until 1996. The noble residence and the gardens are now open to the public.

Dekema State
16

Boerderij Wassenaar Boelstra

Het echtpaar Wassenaar-Boelstra was zeer succesvol in de veefokkerij en hun vee behoorde gedurende decennia tot de absolute top van de Friese veefokkerij. Hun boerderij, Vijverzathe te Jelsum, werd door vele hooggeplaatsten uit binnen- en buitenland bezocht.

Boerderij Wassenaar Boelstra
17

Martena Zathe

Martena Zathe is een kop-hals-romp boerderij met een naastgelegen het lytshûs (wagenhuis of schuur). Met een biodiverse tuin.

Martena Zathe
18

Toegangspoort Landgoed Martenastate

De toegangspoort (uit 1620) bij de ingang van het park is afkomstig van het afgebroken Land-schapshuis te Leeuwarden.

Toegangspoort Landgoed Martenastate
19

Winkel Loek Túnmanswente

Lokale streekproducten en life style woonaccessoires.

Winkel Loek Túnmanswente
End point: Martenawei 2
9056 PE Cornjum
  • 89
  • 88
  • 80

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.