From City to MudflatFrom City to Mudflat

Sights on this route

Starting point: Aalsumerpoort
9101 JL Dokkum
1

Koetshuis & Biologische Boerderij de Hoop

Er even tussenuit, middenin Friese Waddenkust. Overnacht met je familie of vrienden in Koetshuis de Hoop en geniet van een adembenemend uitzicht over de uitgerekte groene weilanden.

Koetshuis & Biologische Boerderij de Hoop
2

Camping "De Terp"

Camping "De Terp" heeft 15 staanplaatsen, iedere plaats heeft elektriciteit (6A = 1320W). Er is een opstelplaats van beton voor enkele campers. De camping is een ideale uitvalsbasis voor fietstochten via de fietsknooppuntenroute en voor wandeltochten...

Camping "De Terp"
3

Atelier Yfke Blom

Wie is Yfke Blom? Opgegroeid en gewerkt in een wereld waarin interieur en ondernemen centraal stonden met bloemschikken als grote passie. Creativiteit, gevoel voor kleur en stijl, met de natuur als inspiratiebron is een prachtig concept ontstaan.

Atelier Yfke Blom
26
4

Logement Nij Bonga

Logement Nij Bonga is located in a beautiful village villa, in the heart of Holwerd, a beautiful village in the middle of the beautiful wadden region near the ferry to Ameland. The rooms have a comfortable bed, sitting area and a private bathroom.

Logement Nij Bonga
5

Campingholwerd

Camping "de Dobbe" in Holwerd is a quiet 2 star camping with 54 spacious sites, all supplied with electricity (4 amp). The camping offers group accommodation for up to 20 people in a large tent and hires cabins. The camping is a first class base of...

Campingholwerd
6

Vakantiewoning Holwerd

Beautiful renovated house in the old ancient centre of Holwerd, in the North of Friesland. Close to the Waddenzee (Wadden Sea) and the boat to Ameland.

Vakantiewoning Holwerd
18
End point: Grandijk 2
9151 AE Holwerd

Directions

Starting point: Aalsumerpoort
9101 JL Dokkum

1. Dokkum kent tal van (monumentale) bezienswaardigheden. Zoals de bolwerken, een verdedigingswerk uit 1583. Ook de Markt is zeker het bezichtigen waard. Hier is onder meer het Martelaarsveld; een kunstwerk dat verwijst naar de moord op Bonifatius in 754. Zestien boeken in brons liggen verspreid over de terp. De overlevering wil dat Bonifatius zich met een boek beschermde. Op de plek van de moord werd een terp opgeworpen en een gedachteniskerk gebouwd, die door veel pelgrims werd bezocht. Restanten van de kerk zijn teruggevonden bij opgravingen op het marktplein. De huidige Martinuskerk (Grote Kerk) dateert uit de 14de eeuw.

2. Tijdens WOII zijn er veel wapens gedropt in Aalsum. Dat gebeurde bij een boerderij vlakbij de kerk met de code 'de worm heeft rode haren'. Per dropping kwamen er tientallen containers met ieder 200 kilo aan wapens terecht. Nooit zijn de droppings ontdekt, ondanks een Duitse post twee kilometer verderop.

3. Aan linkerzijde ligt terpdorp Foudgum, vooral bekend door predikant en dichter François Haverschmidt (1835 – 1894). Onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens verscheen de bundel 'Snikken en grimlachjes'. Nog altijd komen er veel ‘fans’ naar zijn pastorie, het kerkje waar hij preekte en het klaslokaal naast het meestershuis (huidige kosterwoning) waar hij les gaf. Laatste is tegenwoordig ingericht als informatiecentrum over Piet Paaltjens.

4. Waaxens kent een 14de eeuwse kerk met bijzondere gotische kenmerken. Bij helder weer ziet u even voorbij het dorp het poortgebouw van Sjuxma-state uit 1616. De poort is het enige dat rest van de stins uit de 13de of 14de eeuw.

5. Holwerd is vanoudsher een handelsdorp. In 1348 werd het aangewezen als de markt voor handel met Holland. De dichtbebouwde dorpskern met smalle straatjes is kenmerkend voor het type terp zonder agrarische achtergrond. Naast de visserij heeft Holwerd een rijk verleden als het gaat om stoken van jenever en brouwen van bier.

6. Vanuit Holwerd kunt u zowel te voet, per fiets als met de auto de Waddenzee 'ingaan'. Aan het einde van een 2 km lange strekdam ligt de Holwerder Pier. Geen Europese pier ligt verder in zee.

End point: Grandijk 2
9151 AE Holwerd
  • 26
  • 18

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.