Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | ZiltepadDeze lange rondwandeling door de Friese Waddendelta langs Eastrum, Dokkum en Mitselwier sleurt je mee de geschiedenis in. Alle drie de plaatsen ontstonden op hoger gelegen kwelderwallen in een landschap gedomineerd door kreken, geulen en zeearmen van de Waddenzee. In het landschap is de afdruk die de zee achterliet nog goed te lezen.

Voor onze jaartelling waren Eastrum, Dokkum en Mitselwier al bewoond, toen een natter tijdperk aanbrak, werden de kwelderwallen verlaten, maar de mensen keerden terug en wierpen woonterpen op om droge voeten te houden. Bedijking volgde vanaf de middeleeuwen.

Je start in Eastrum: een belangrijk archeologisch m…

Deze lange rondwandeling door de Friese Waddendelta langs Eastrum, Dokkum en Mitselwier sleurt je mee de geschiedenis in. Alle drie de plaatsen ontstonden op hoger gelegen kwelderwallen in een landschap gedomineerd door kreken, geulen en zeearmen van de Waddenzee. In het landschap is de afdruk die de zee achterliet nog goed te lezen.

Voor onze jaartelling waren Eastrum, Dokkum en Mitselwier al bewoond, toen een natter tijdperk aanbrak, werden de kwelderwallen verlaten, maar de mensen keerden terug en wierpen woonterpen op om droge voeten te houden. Bedijking volgde vanaf de middeleeuwen.

Je start in Eastrum: een belangrijk archeologisch monument waar zelfs vondsten gedaan zijn uit de trechterbekercultuur van 2950 v. Chr. Later werd Eastrum bekend vanwege de productie van bakstenen. De klei in het omliggende landschap was hier geschikt voor. Aan de horizon zie je de hoge pijp van de reeds gesloten steenfabriek prijken.  

Hierna wandel je langs het water van het Dokkumer Grutdjip wat jarenlang de verbinding tussen de stad Dokkum en de Waddenzee vormde. Je loopt zo de stad binnen, maar maakt een ommetje om de Bonifatiuskapel aan te doen. Het is een kapel te ere van de heilige Bonifatius die door de Friezen in het jaar 754 bij Dokkum werd vermoord. De stad werd daarna een belangrijk doel voor pelgrimage, en nog steeds. Je wandelt verder naar het centrum van het prachtige historische stadje waar de Grote of Sint-Martinuskerk uit 1588 op je wacht.

Aan de noordkant trek je de stad uit en wandel je richting de oude terp van Aalsum. In 2009 zouden op dit kerkhof grafstenen aan de wandel zijn gegaan. Trek door naar Wetsens, een ander gehucht met een cirkelvormige rondweg om één van de breedste terpen van Friesland. Dan volgt Niawier, waar ooit zusterklooster Onze Lieve Vrouwe ten Dale werd gesticht. Het klooster werd in 1571 door watergeuzen geplunderd, er is vandaag de dag niet meer dan een gevelsteen van over.

Je vervolgt je weg naar beschermd dorpsgezicht Mitselwier en wandelt op de nieuwe kerk uit 1776 af. In de oostelijke muur zie je hoe hoog het water kwam bij de Allerheiligen vloed in 1570. In de kerk wordt je herinnerd aan de befaamde zeventiende-eeuwse predikant Balthasar Bekker, die in 1634 in Mitselwier werd geboren. Onder het motto ‘sien gaet voor horen’ wilde hij bijgelovigheid uitbannen.

Je volgt het laatste stukje van de rondwandeling door het Waddengebied en eindigt in Eastrum. Waar je ook gaat in Noardeast-Fryslân, de horizon is er laag en de wolkenlucht groots.

Lees meer over het nieuwste pelgrimspad dat van Groningen, via Friesland naar Noord-Holland gaat lopen: het Ziltepad

Sights on this route

Starting point: Terpleane 11
9125 EE Eastrum
1

St. Nicholas Church Eastrum (Oostrum)

Near Dokkum, lies the village of Oostrum. On a partially excavated mound you will find this pretty little church with a remarkably low tower. In fact, the 13th century tower is much older than the church itself, which probably dates from the 16th century.

St. Nicholas Church Eastrum (Oostrum) Oostrum Sint Nicolaaskerk
25
2

Steenbakkerij Oostrum

Een 1873 opgerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd. 

Steenbakkerij Oostrum Oostrum steenbakkerij
64
78
73
62
3

St Boniface Chapel

The 2.5-metre high memorial statue of St Boniface next to the St Boniface spring marks the spot where the saint died. Monastery stone was used to build a chapel near the spring to make this a place of pilgrimage.

St Boniface Chapel
31
14
4

Old Town Hall in Dokkum

The bridge that marks the turning point of the Elfstedentocht tour skating event offers the best view of the old town hall in Dokkum, which was built in 1607. It’s as pretty as a picture!

Old Town Hall in Dokkum
5

Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum

De Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk gevestigd op de terp van Dokkum, aan de zuidzijde van de Markt. De bedevaartsplek voor Bonifatius, die in 754 bij Dokkum werd vermoord.

Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum Grote Kerk Dokkum
6

11Fountains Dokkum

The Ice Fountain is a toy for the elements and no two days are the same. The ice draws patterns on the copper surface layer of the sculpture.

11Fountains Dokkum
39
99
7

Sint Catharinakerk Aalsum

Indrukwekkend is hoe hoog de Sint-Catharinakerk van Aalsum staat. De aan de heilige Catharina van Alexandrië gewijde kerk staat bovenop een hoog restant van de dorpsterp. Ooit was de terp vier hectare, maar een groot deel van de terp werd rond 1880 afgegraven.

Sint Catharinakerk Aalsum
8

St Vitus church Wetsens

Wetsens was once Fryslân's largest mound, but only a small part of it has remained since 1892. The ascent to the church has become quite steep due to excavations

St Vitus church Wetsens Kerkje Wetsens
75
51
9

Hervormde Kerk Niawier

Deze kerk is in 1678 gebouwd met rode moppen van haar voorgangster. De westelijke frontgevel is jonger, waarschijnlijk uit 1817. Dat kun je goed zien aan de kleine rode baksteen die gebruikt is. De...

Hervormde Kerk Niawier
58
75
10

Doarpstsjerke Mitselwier

In Mitselwier staat een zaalkerk met een spitse toren uit 1776 die werd gebouwd op de plaats van een middeleeuwse voorganger.

Doarpstsjerke Mitselwier kerk Mitselwier
56
96
End point: Terpleane 11
9125 EE Eastrum
 • 25
 • 64
 • 78
 • 73
 • 62
 • 31
 • 14
 • 39
 • 99
 • 75
 • 51
 • 58
 • 75
 • 56
 • 96

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.