Sculpture Trail in HarlingenSet off in search of the most iconic sculptures in Harlingen. This sculpture trail allows you to engage with unique original works of art in your own way and at your own pace. Admire Harlingen’s little dolphin statue close up, discover the story behind the figure of Benthe in Harmenspark and take a selfie with Frank Stella’s Broken Jug. On the sculpture trail in Harlingen, you can do all this and more!

Harlingen is a real treat for culture lovers. You may be impressed to learn that there are more than 500 beautiful listed buildings and 40 works of civic art. Monuments to bygone eras, important figures and significant events in this little city. The sculpture trail in Harlingen features some of the most iconic symbols in this seaport city.

For those in…

Set off in search of the most iconic sculptures in Harlingen. This sculpture trail allows you to engage with unique original works of art in your own way and at your own pace. Admire Harlingen’s little dolphin statue close up, discover the story behind the figure of Benthe in Harmenspark and take a selfie with Frank Stella’s Broken Jug. On the sculpture trail in Harlingen, you can do all this and more!

Harlingen is a real treat for culture lovers. You may be impressed to learn that there are more than 500 beautiful listed buildings and 40 works of civic art. Monuments to bygone eras, important figures and significant events in this little city. The sculpture trail in Harlingen features some of the most iconic symbols in this seaport city.

For those interested in culture, a visit to Het Hannemahuis, a municipal museum dedicated to the history and culture of the city, is also well worthwhile. During the summer months, sculptures by contemporary artists are exhibited in the garden behind the museum. In the meantime, there is plenty of art to see in and around the city centre. Set off in search of sculpture in Harlingen and discover a whole different side of the city!

Why not join the conversation? Tick off the ones you see and share your experience on social media channels with the hashtag #harlingenwelkomaanzee.

Sights on this route

1

Tjerk Hiddes de Vries

Aan de Grote Bredeplaats staat het monument van Tjerk Hiddes de Vries. Hij was een Friese luitenant-admiraal en zeeheld uit de 17e eeuw.

Tjerk Hiddes de Vries
2

Stadsmaquette

Bij de Havenbrug (Zuiderhaven) staat een bronzen maquette van Harlingen, die zowel inwoners als bezoekers de gelegenheid biedt om de stad op een unieke manier te ervaren.

Stadsmaquette Beeld stadsmaquette Harlingen
3

Dynamiek van de haven

Op het Havenplein staat een sculptuur, genaamd 'dynamiek van de haven', dat door de Harlinger kunstenaar Jan Roos in 1984 is gemaakt.

Dynamiek van de haven
4

De Wachter

Het bronzen beeld, de Wachter, is speciaal gemaakt voor de locatie van de vuurtoren door de veelgeprezen Harlinger kunstenaar Ilse Oelbers.

De Wachter Beeld de Wachter
5

De Stenen Vrouw

Het beeld van de de Stenen Vrouw ligt onderaan aan de voet van de Westerzeedijk

De Stenen Vrouw
6

De Stenen Man statue in Harlingen

The Stenen Man (Stone Man) is a statue that was erected in Harlingen in 1576. Today, it is a national monument that sits on the Westerzeedijk next to the beach at Harlingen. In 1570, a storm...

De Stenen Man statue in Harlingen
7

11Fountains Harlingen

Harlingen used to be all about whaling. Nowadays we no longer kill these big and grandiose animals, but prefer to conserve them.

11Fountains Harlingen
8

No Return

Het beeld “No Return”, gemaakt door beeldhouwer Ilse Oelbers, staat voor mensen over de hele wereld en van alle tijden.

No Return Beeld No Return
9

't Jonkje

Op de Waddenpromenade – in de nabijheid van de veerterminal van Rederij Doeksen – staat ’t Jonkje.

't Jonkje
10

Scheepsvormen

Gelegen aan de veerbootterminal op de Waddenpromenade is het beeld scheepsvormen te vinden uit 1994. Het sculptuur bestaat uit geabstraheerde bootvormen die aan het tuimelen zijn bij een bepaalde windrichting.

Scheepsvormen
11

De Tobbedanser

Harlingers worden naast Ouwe Seunen ook Tobbedansers genoemd. Deze naam verwijst naar de werkzaamheden van de Hugenoten, die naar Nederland waren gevlucht om te ontkomen aan godsdienstvervolging in Frankrijk in de 16e eeuw.

De Tobbedanser
12

Broken Jug

Maak in Harlingen kennis met wereldberoemd kunstenaar Frank Stella en één van zijn meesterwerken: de Broken Jug. Een landmark van formaat; voor Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie.

Broken Jug
13

Bouwe Smits

Bouwe Smits wordt geëerd door middel van een bronzen beeld dat terug te vinden is op de Zoutsloot. In 2020 werd dit beeldje gemaakt door oud-Harlinger, de kunstenaar Henk Zielstra, en onthuld door de kinderen van Bouwe Smits.

Bouwe Smits
14

Vier Leeuwen

Lopend over de Leeuwenbrug nabij de Noorderhaven, is men omringd door vier beelden van leeuwen. Op elke hoek staat er één.

Vier Leeuwen
15

Simon Stijl

Simon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw).

Simon Stijl
16

Anton Wachter

Anton Wachter is de hoofdpersoon en alter ego in romans van Simon Vestdijk. Harlingen – in zijn boeken Lahringen genoemd – was zijn geboorteplaats en daarom speelt deze stad een belangrijke rol in zijn boeken.

Anton Wachter
17

Rikus Poes

Het bronzen beeld op de Zakkendragerspijp op de Kleine Voorstraat stelt Rikus Attema voor die op het punt staat om op pad te gaan met zijn brommer.

Rikus Poes
18

Aukje in Harlingen

Het vrouwenfiguurtje dat aan het Franekereind – bij de drie monumentale bruggen - op een hoge, taps toelopende corten stalen sokkel staat, maakt deel uit van een bijzondere serie.

Aukje in Harlingen
19

Vogels

In de Tjerk Hiddes de Vriesstraat staat het beeld ‘Vogels’ uit 1981. Verschillende stalen platen zijn met elkaar verbonden om het kunstwerk tot één geheel te krijgen.

Vogels
20

Vrouw met duiven

Een beeldhouwwerk van een zittende vrouw die drie duiven op haar schouders draagt, is te vinden bij het politiebureau op de Kimswerderweg 2.

Vrouw met duiven
21

Duende

Duende is een bronzen beeld in het Harmenspark, ook wel de danser van het Harmenspark genoemd.

Duende
22

Benthe

In het Harmenspark is het beeldje Benthe te vinden, dat door Ilse Oelbers gecreëerd is in 2015. Het beeld is van grote waarde voor de kunstenaar.

Benthe
23

Sint-Joris en de draak

In het Harmenspark aan de rand van de Zuidoostersingel staat het beeld Sint-Joris en de draak. Dit is een monument ter herinnering aan alle Harlinger slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Sint-Joris en de draak
24

Dolfijntje

Op het muurtje naast Hofstraat 6 staat een beeldje in chamotte van een dolfijn op het golvende water, gemaakt door Marijcke Visser.

Dolfijntje
25

Hotze Schuil

Op het Zuiderplein in Harlingen vind je het beeld van Hotze Schuil (1924 – 2005) dat ontworpen en gemaakt is door Hans Jouta.

Hotze Schuil
26

Walle Geertsje

Walle Geertsje de Jager-Douma was een legendarische koopvrouw, die in de eerste helft van de 20-ste eeuw voor haar huis op de Lanen handel dreef in ‘fan alles’.

Walle Geertsje

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.