't Hoeske van Opoe Iet

Delfzijl

Een uniek huiskamermuseum in Havenstad Delfzijl op loopafstand van het openbaar vervoer en het centrum. Een kwart eeuw verzamelen heeft geresulteerd in een prachtige collectie uit de periode 1735 - 1940/50 ondergebracht in zeven sfeervolle themakamers.

Hoe het begon
In 2018 is de eigenaresse Truus Uilhoorn, voorzichtig begonnen met ’t Hoeske van Opoe Iet. Niet uit winstoogpunt maar puur voor de leukigheid en de sociale contacten. Inmiddels 4 jaar verder het woonmuseum is uitgegroeid tot een professioneel geheel. De mensen kunnen duizenden spullen bekijken die tussen de honderd en driehonderd jaar oud zijn. Truus ontvangt de gasten zelf en laat het aan hen over of ze eerst alleen rond willen kijken, of dat zij hen rond mag leiden. Truus beleeft hier veel plezier aan en is altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Collectie
Op de begane grond vind u was- en strijkgerei, speelgoed van weleer. 18e / 19e -eeuws textiel, waaronder merklappen, antiek kraakwerk, nuttige handwerken van de industrieschool Arnhem.
Zilveren naaigerei, volkskunst en rariteiten.
Een knus boerenkeukentje is ingericht met een knipoog naar Staphorst. Bijzonder keukengerei toont hoe er vroeger werd gekookt en in het washok doet de dienstmeid de was.
Op de bovenverdieping is een kraamkamer ingericht waar veel te zien is rondom geboorte, bevalling en baby's zoals het vroeger ging zoals bijvoorbeeld de baker. Maar ook doopgoed, babykleding, linnengoed en zeldzame medische instrumenten maken deel uit van de collectie.
Verder is er een permanente tentoonstelling van klederdrachten uit vele streken van Nederland en is er een kamer ingericht met fraaie kappen, bijzonder kraalwerk en zilver, behorende bij de dracht.

Woonmuseum
Niet alleen door de collectie is ’t Hoeske van Opoe Iet een zeldzaamheid, ook het feit dat de bewoners gewoon tussen deze collectie leven maakt het bijzonder. Het is dan ook een echt huiskamermuseum, niet te verwarren met kleine musea aan huis. 
In Nederland zijn maar twee van dergelijke Huiskamer musea, het andere is te vinden in Aalsmeer.

Goed doel, goed gevoel
Museumhuisje ‘t Hoeske van opoe Iet is een non-profit museum die zich sterk maakt voor dierenwelzijn.
Een bezoek aan Huiskamer museum ’t Hoeske van Opoe Iet roept bij veel mensen nostalgische gevoelens op en je kunt wel stellen dat 99% van de gasten met een goed gevoel naar huis gaan.
Kom gauw eens op bezoek!

Route
Het is mogelijk om tijdens de stadswandeling "Amsterdamse school" een bezoek te brengen aan het museum. 
VVV Delfzijl heeft gratis routefolders beschikbaar.

Openingstijden en overige info

  • Donderdag en vrijdag 11.00 -16.00 uur.
  • zaterdag 13.00 - 17.00 uur.
  • Andere dagen op afspraak.
  • Groepen tot acht personen op reservering.
  • Entree 4,50 pp, je kunt in het museum NIET pinnen.
  • Het museum is gevestigd in een particuliere woning, de bovenverdieping is uitsluitend bereikbaar via de trap.
Prijsinformatie:
Vanaf € 4,50
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find 't Hoeske van Opoe Iet

Museum 't Hoeske van Opoe Iet
J. van Heemskerkstraat 10
9934 GV Delfzijl
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.