Op de dijk achter ’t Ailand

Lauwersoog

Wist je dat Lauwersoog vroeger niet bestond? Er was hier alleen een ondiepte die bij laag water droog viel.

Deze locatie is onderdeel van de Haventour Lauwersoog van Waddengoud en ’t Ailand Lauwersoog

Wist je dat Lauwersoog vroeger niet bestond? Er was hier alleen een ondiepte die bij laag water droog viel. Langs de westkant liep de vaargeul naar Zoutkamp. Hier kwamen ooit geladen zeilschepen langs die met hoog water vanaf zee naar Groningen voeren. Maar dat is heel lang geleden. Al in 1877 werd bij Zoutkamp het zeegat afgesloten met dammen en een sluis. En daarna is er nog veel meer veranderd.

In 1960 werd besloten om de Lauwerszee af te sluiten. En hier, op deze zandplaat in de Lauwerszee, werd een werkeiland aangelegd dat de naam “Lauwersoog” kreeg. Toen dat werkeiland klaar was werden de spuisluizen gebouwd. En ook de dijk richting de Friese en de Groninger kust werd aangelegd. Op 23 mei 1969 werd het laatste gat gedicht. De Lauwerszee was definitief verleden tijd. Het voormalige werkeiland Lauwersoog werd de nieuwe haven voor de veerboot naar Schiermonnikoog, en thuishaven voor de vissers van Zoutkamp en Wierum.

Nu is Lauwersoog een geliefde plek om een visje te eten en naar het Wad en de boten te kijken. Op de jonge haven is nog steeds volop vernieuwing. Wandel met me mee, dan vertel ik wat hier allemaal gebeurt.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Op de dijk achter ’t Ailand

Haven 50
9976 VN Lauwersoog
Plan your route

from your location

Haventour Lauwersoog


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.