Foodroute van Franeker naar WadDe zeeklei in de voormalige Friese streek Westergo is de rijke voedingsbodem van allerlei voedselproducten. Vruchtbare akkerbouw met veel biologische boeren bevindt zich in de ‘bouhoeke’ langs het zeedijkgebied. In zuidelijke richting bepaalt taaier te bewerken knipklei de bodemkwaliteit en overheerst veehouderij in de landbouw. Afgewisseld met boomgaarden en kleinschalige tuinbouw. Streekvoedsel van dit rijke ‘kweldereiland’ is op veel plaatsen te verkrijgen bij boerderijwinkels, kramen langs de weg, restaurants en horeca in Franeker en dorpen.  

Sights on this route

05
05
09
1

Grain Carrier’s Cottage (Korendragershuisje)

This listed building in Franeker is a traditional grain or sack carrier’s cottage.

Grain Carrier’s Cottage (Korendragershuisje)
2

Brasserie De Stadstuin

Brasserie de Stadstuin is located in a former coffee roasting plant from the Art Nouveau period. Beautiful and delectable.

Brasserie De Stadstuin
3

Museum Martena

Museum Martena is the museum of the city of Franeker. Traditionally Franeker is one of the eleven cities of Friesland, it has a historic center with canals, a street plan dating from the Middle Ages and many remarkable old buildings.

Museum Martena Museum Martena vanuit de Martenatuin
4

Keatsmuseum

Het Keatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland. Het museum geeft in haar vaste opstelling een beeld van de historische ontwikkeling van de kaatssport. In wisselende tentoonstellingen vindt je er alles over de kaatssport.

Keatsmuseum
15
5

Jellema Specialiteiten

De specialiteitenwinkel van Franeker voor iedereen die van kwaliteit houdt.

Jellema Specialiteiten Jellema Specialiteiten winkel
12
6

Okkingastate

Een 200 jaar oude boerderij aan de terpen bij Wijnaldum. Met oog voor het landschap hebben we deze boerderij omgebouwd tot een modern biologisch melkveebedrijf met 75 koeien.

Okkingastate
7

Pluktuin PlukWad Wijnaldum

Loop op een zonnige dag door een reusachtig bloemenveld. Kies op je gemak de mooiste bloemen uit. Fiets in het zonnetje dwars door het akkerland terug naar huis. Pak je mooiste vaas en geniet nog dagen van de bloemenpracht. Een fleurig uitje.

Pluktuin PlukWad Wijnaldum
69
8

Molen De Korenaar Sexbierum

De Korenaar; een authentieke accomodatie die uitermate geschikt is voor uw evenement. Zo bevat de molen 2 zalen, een bar en een grote tuin. Sfeervol, romantisch monument. De molen is een officiële trouwlocatie met een prachtige tuin.

Molen De Korenaar Sexbierum
40
9

Lyts Ropta

Lyts Ropta is een biologisch akkerbouwbedrijf in het noorden van Friesland waar je verse groentes kunt kopen en een vakantiehuisje kunt huren.

Lyts Ropta Boerderij Lyts Ropta
10

Liauckemastate

Eén van de grootste state van Fryslân. Een archeologisch rijksmonument waarvan de prachtige poort nog intact is.

Liauckemastate Liauckemastate
43
11

Bruinsma Bio

De natuer hat altyd gelyk! Oftewel de natuur heeft altijd gelijk, en dat is het motto van biologisch tuin-akkerbouwbedrijf Bruisma Bio. 

Bruinsma Bio Bruinsma bio streekproducten winkel
12

De Hege Wier

De Hege Wier is een stinswier aan de Ottemaleane met uitzicht op het dorp Sexbierum. In Friesland zijn er nog maar enkele voorbeelden van zo'n hege wier of stinswier te vinden.

De Hege Wier Fietsen Blessum weiland
86
13

Kloostertuin Oosterbierum

Kloostertuin Oosterbierum. Dorpstuin met sociale zomerfunctie. Tuinieren voor jong en oud. Verkoop van bloemen, groente en gezelligheid.

Kloostertuin Oosterbierum Kloostertuin Oosterbierum appelbomen in bloei
14

De Kraak Van Van Dam

Sleep in a church Never imagined that during holidays, you could lay your head to rest in an old village church? It is possible in the holiday home in Oosterbierum.

De Kraak Van Van Dam
15

Putswal

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Putswal
16

Bunker Koehoal

De enige overgebleven bunker van Stelling Koehoal is een blijvende herinnering van de luchtoorlog boven Friesland.

Bunker Koehoal
17

Koehool: de dijk

Wat een dijk! Het is een flinke klim, maar bij helder weer kun je de waddeneilanden zien liggen. Niet alleen de hoogte van de dijk imponeert, maar ook de strakke en rechte vorm. Vroeger was die veel grilliger.

Koehool: de dijk
18

The Waadfisker statue

The Waadfisker or Wadden Sea Fisherman statue is a reminder of the coastal fishing industry in the former Frisian municipalities of Franekeradeel and Het Bildt.

The Waadfisker statue
52
48
19

Family Vogels

Family Vogels Familie Vogels
47
21
20

Yeb Hettinga Museum

The first attempt to build a replica of a traditional terp dwelling failed when excessive rainfall caused it to collapse. But the second attempt succeeded. It may be a turf dwelling but it stands as strong as bricks and mortar.

Yeb Hettinga Museum
42
88
21

Rustpunt Ried

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Rustpunt Ried
22

Mariakerk Boer

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Mariakerk Boer
97
29
23

Theetuin Peins

Een bijzondere natuurtuin van 10.000 m2. Hier gaat de rust van bomen en planten hand in hand met het drukke leven van vogels, vlinders en insecten. Op één van onze terrassen of in het theehuis kunt u in alle rust genieten van allerlei lekkers.

Theetuin Peins
92
44
61
24

Sinne State

Rustpunt Sinne State is sober & boers! De kop hals romp boerderij is een rijksmonument. Er is mogelijkheid voor een rondleiding. Meer informatie over rustpunten in o.a....

Sinne State
67
24
25

Lokaal op Hatsum

Enjoy the atmosphere of “Boeren-chic” from the 1930s.

Lokaal op Hatsum Lokaal Op Hatsum
26

Hasthem Hoeve

Hasthem Hoeve,  Ynspanne & Ûntspanne. It paed werom! Hoe voltrekt een transitie van gangbare melkveehouderij naar een volledig natuur inclusief bedrijf zich? Benieuwd hoe wij...

Hasthem Hoeve
23
03
27

theetuin Westerein

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

theetuin Westerein
28

De Slypstien

S V R campingDe Slypstien De camping is rustig gelegen buiten het dorp Wjelsryp,bij boerderij met koeien, kalfjes en geitjes. Onze camping bestaat uit 3 stacaravans en bungalow die verhuurd worden ,ook plek voor toercaravans en tenten. De camping ligt...

De Slypstien
29

Bioboer Pieter

Kippenboerderij in Tzum waar biologische eieren worden verkocht. U bent van harte welkom om langs te komen bij Pieter en Tjitske voor biologische eieren.

Bioboer Pieter eieren
05
 • 05
 • 05
 • 09
 • 15
 • 12
 • 69
 • 40
 • 43
 • 86
 • 52
 • 48
 • 47
 • 21
 • 42
 • 88
 • 97
 • 29
 • 92
 • 44
 • 61
 • 67
 • 24
 • 23
 • 03
 • 05

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.