WieringenWie over de Afsluitdijk rijdt komt terecht op voormalig eiland Wieringen, waar veel geschiedenis te vinden is en landschappen te bewonderen zi…

Wie over de Afsluitdijk rijdt komt terecht op voormalig eiland Wieringen, waar veel geschiedenis te vinden is en landschappen te bewonderen zijn. Wieringen is ontstaan in de 14e eeuw en lag tussen de Waddenzee en Zuiderzee. Vergeleken met andere Waddeneilanden had Wieringen geen strand of duinen, het eiland bestond voornamelijk uit zand- en keileemheuvels. In de middeleeuwen waren er veel Vikingen te vinden op het eiland. Zo hebben ze in 1966 een zilverschat gevonden afkomstig van de plunderende Vikingen op het eiland en gaat het verhaal dat er nog steeds schatten te vinden zijn. Sinds 1924 behoort Wieringen tot het vasteland doordat de Amsteldiepdijk werd aangelegd en een deel van het eiland werd ingepolderd. Wieringen staat nu bekend om zijn glooiende landschappen, kleine dorpjes en buurtschappen, boerderijen en de vele geschiedenis die er te vinden is. Ontdek dit alles tijdens een heerlijke wandeltocht over Wieringen.

Onderweg zijn er video's, afbeeldingen en verhalen over:

  • De Broekerpolder
  • Hippolytushoef
  • Vegetatie op de dijken
  • Het Amstelmeerkanaal
  • Het Kraaiengat

Dit is een route van Waddenwandelen, download de Storytrails app en beleef deze route.

Sights on this route

Starting point: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef
1

Hippolytuskerk

The Hippolytus Church is a Protestant church. A church has stood on this site since the 12th century. In addition to the church service, there is also room for exhibitions and concerts.

Hippolytuskerk
2

Heilige Hippolytuskerk

De Heilige Hippolytuskerk is een Rooms Katholieke kerk in Hippolytushoef. De kerk heeft een Neoromaans karakter en is naar ontwerp van Theo Molkenboer. De kerk komt uit 1868 en is in 1946 gerestaureerd.

Heilige Hippolytuskerk
3

Kooibos Hippolytushoef

Het bos heeft zijn naam te danken aan de eendenkooi die hier vroeger lag. Tegenwoordig dient het als bos, maar de eenden plas ligt er nog wel. Sinds 2015 wordt het bos onderhouden door vrijwilligers.

Kooibos Hippolytushoef
4

IJs- en zuivelboerderij De Wieringer

'De Wieringer' is open every day from 8 a.m. to 7 p.m. You can choose your dairy products yourself and pay (cash). There is also a picnic area here. Here one buys among other things: ice cream, yogurt, fresh milk, cottage cheese and more.

IJs- en zuivelboerderij De Wieringer
5

Michaëls church

Early 12th-century church of tuff with crypt. Organ built by Teschemacher in 1762. Changing exhibitions and concerts; tower climbing with a magnificent view over the Wadden Sea and Wieringen. In the Michaëls church in Oosterland are changing exhibitions which you can visit. In the church are paintings and in the crypt of the church you will find visual work.

Michaëls church
6

Nature reserve Vatrop

Vatrop is a beautiful place for bird watching.

Nature reserve Vatrop
7

Herdenkingspaal Vatrop

Herdenkingspaal Vatrop staat voor het herinneren en herdenken van de vliegtuig crash van jachtvliegtuig Republic P-47 C Thunderbolt op woensdag 3 november 1943.

Herdenkingspaal Vatrop
8

Heidense Kapel

Op de wegsplitsing Bierdijkerveldweg, Stroeerweg en Smerperweg bevindt zich een klein kapelletje, welke behoort tot de buurtschap Stroe.

Heidense Kapel
9

Picknickplaats De Heidense Kapel

Naast de Heidense Kapel is een grote picknickplaats te vinden. Een perfecte plek voor een pauze onderweg. Ontdek ondertussen de geschiedenis van de kapel en geniet van het mooie uitzicht.

Picknickplaats De Heidense Kapel
10

De Koffiesilo

Lekker wandelen en fietsen over het prachtige Wieringen. U kunt pauzeren op Stroe, naast het wad bij ‘de Koffiesilo’. Voor een kop koffie of thee met daarbij geserveerd het mooiste uitzicht over het eiland

De Koffiesilo
11

Wieringer Islandmuseum "Jan Lont"

The farm of Jant Lont is an original Wieringer farm dating from 1854, is showing live and working on Wieringen. Special is the tilewall with bible exposures. The farm has been renovated in 2004-2005 and refurbished. It has a lot of information.

Wieringer Islandmuseum "Jan Lont"
End point: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef

Directions

Starting point: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef
  • De Storytrails app leid je stap voor stap door de route
  • Bij de punten worden verhalen verteld, video's getoond of mooie beelden
End point: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.