WieringenWie over de Afsluitdijk rijdt komt terecht op voormalig eiland Wieringen, waar veel geschiedenis te vinden is en landschappen te bewonderen zi…

Wie over de Afsluitdijk rijdt komt terecht op voormalig eiland Wieringen, waar veel geschiedenis te vinden is en landschappen te bewonderen zijn. Wieringen is ontstaan in de 14e eeuw en lag tussen de Waddenzee en Zuiderzee. Vergeleken met andere Waddeneilanden had Wieringen geen strand of duinen, het eiland bestond voornamelijk uit zand- en keileemheuvels. In de middeleeuwen waren er veel Vikingen te vinden op het eiland. Zo hebben ze in 1966 een zilverschat gevonden afkomstig van de plunderende Vikingen op het eiland en gaat het verhaal dat er nog steeds schatten te vinden zijn. Sinds 1924 behoort Wieringen tot het vasteland doordat de Amsteldiepdijk werd aangelegd en een deel van het eiland werd ingepolderd. Wieringen staat nu bekend om zijn glooiende landschappen, kleine dorpjes en buurtschappen, boerderijen en de vele geschiedenis die er te vinden is. Ontdek dit alles tijdens een heerlijke wandeltocht over Wieringen.

Onderweg zijn er video's, afbeeldingen en verhalen over:

  • De Broekerpolder
  • Hippolytushoef
  • Vegetatie op de dijken
  • Het Amstelmeerkanaal
  • Het Kraaiengat

Dit is een route van Waddenwandelen, download de Storytrails app en beleef deze route.

Dit ga je zien

Startpunt: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef
1

Hippolytuskerk

De Hippolytuskerk is een protestantse kerk. Al sinds de 12e eeuw stond op deze plek een kerk. Naast de kerkdienst is er ook ruimte voor tentoonstellingen en concerten.

Hippolytuskerk
2

Heilige Hippolytuskerk

De Heilige Hippolytuskerk is een Rooms Katholieke kerk in Hippolytushoef. De kerk heeft een Neoromaans karakter en is naar ontwerp van Theo Molkenboer. De kerk komt uit 1868 en is in 1946 gerestaureerd.

Heilige Hippolytuskerk
3

Kooibos Hippolytushoef

Het bos heeft zijn naam te danken aan de eendenkooi die hier vroeger lag. Tegenwoordig dient het als bos, maar de eenden plas ligt er nog wel. Sinds 2015 wordt het bos onderhouden door vrijwilligers.

Kooibos Hippolytushoef
4

IJs- en zuivelboerderij De Wieringer

De Wieringer is elke dag van 08.00 tot 19.00 uur geopend. U kunt dan zelf uw producten uitzoeken en betalen. In het weekend staat de ijskoe met schepijs buiten (tenzij de ijskoe elders op een markt staat, dit staat op de Facebookpagina van de Wieringer).

IJs- en zuivelboerderij De Wieringer
5

Michaëlskerk

Vroeg 12e-eeuwse vestingskerk van tufsteen met crypte. Teschemacherorgel uit 1762. Wisselende exposities en concerten; torenbeklimming met schitterend panorama over de Waddenzee en Wieringen. In de Michaëlskerk van Oosterland zijn wisselende exposities. In de kerk hangen schilderijen en in de crypte van de kerk is beeldend werk te vinden.

Michaëlskerk
6

Natuurgebied Vatrop

Vatrop is een mooie plek om vogels te spotten.

Natuurgebied Vatrop
7

Herdenkingspaal Vatrop

Herdenkingspaal Vatrop staat voor het herinneren en herdenken van de vliegtuig crash van jachtvliegtuig Republic P-47 C Thunderbolt op woensdag 3 november 1943.

Herdenkingspaal Vatrop
8

Heidense Kapel

Op de wegsplitsing Bierdijkerveldweg, Stroeerweg en Smerperweg bevindt zich een klein kapelletje, welke behoort tot de buurtschap Stroe.

Heidense Kapel
9

Picknickplaats De Heidense Kapel

Naast de Heidense Kapel is een grote picknickplaats te vinden. Een perfecte plek voor een pauze onderweg. Ontdek ondertussen de geschiedenis van de kapel en geniet van het mooie uitzicht.

Picknickplaats De Heidense Kapel
10

De Koffiesilo

Lekker wandelen en fietsen over het prachtige Wieringen. U kunt pauzeren op Stroe, naast het wad bij ‘de Koffiesilo’. Voor een kop koffie of thee met daarbij geserveerd het mooiste uitzicht over het eiland

De Koffiesilo
11

Wieringen Eilandmuseum "Jan Lont"

Het Wieringer Eilandmuseum “Jan Lont” is een originele Skuurskotboerderij uit 1854. Dit type boerderij vind je uitsluitend op Wieringen. De in de boerderij aanwezige prachtige Harlinger tegelwand met afbeeldingen uit het Oude – en Nieuwe Testament dateert eveneens uit die tijd. Binnen wordt u een blik gegund op het dagelijkse leven en werken van de eilandbewoners van voor de bouw van de Afsluitdijk. Veel aandacht wordt geschonken aan de veeteelt, de wiervisserij en de jacht. Op het erf rond de boerderij ligt de nadruk op de visserij.

Wieringen Eilandmuseum "Jan Lont"
Eindpunt: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef

Beschrijving

Startpunt: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef
  • De Storytrails app leid je stap voor stap door de route
  • Bij de punten worden verhalen verteld, video's getoond of mooie beelden
Eindpunt: Kremersweg
1777 CH Hippolytushoef

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.