Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 3De laatste dag van je roadtrip staat in het teken van staten, of ‘de Friese kastelen’. Bewonder een drietal staten, voordat je de stad Franeker in rijdt. Bezoek het Eise Eisinga Planetarium en wandel door het historische centrum met verborgen tuinen. Sluit je dag af met een bezoekje aan het Kornwerderzand langs de Afsluitdijk. 

Let op: deze route kun je op meerdere manieren beleven. Te voet, op de fiets óf met de auto. De gegeven route is dus een suggestie. Je kunt het helemaal invullen naar je eigen wensen.

Deze route is onderdeel van de microavonturen in Friesland van Paulien van der Werf van Outdoor Inspiratie. Kijk op visitwadden.nl/paulieninfriesland voor het hele verhaal en alle routes!

Sights on this route

Starting point: De Wier 5
9056 PM Koarnjum
1

Túnmanswente

Túnmanswente' is the former gardener's house of the Martenastate castle. It is located in the village of Koarnjum (Cornjum) in Friesland, just north of Leeuwarden.

Túnmanswente
2

Dekema State

Dekema State was originally a noble residence, where several families lived until 1996. The noble residence and the gardens are now open to the public.

Dekema State
3

Poptaslot of Heringastate

Poptaslot, the jewel among the Frisian Stinzen, called, to the last States and occupant, the wealthy lawyer Dr. Henricus Popta. From his death in 1712 the estate with gardens, canals and ports increasingly managed by 4 guardians. The decor is still m...

Poptaslot of Heringastate Poptaslot voortuin
4

De Stadsherberg

De Stadsherberg is te vinden aan de rand van het historische centrum van Franeker. Van oudsher is De Stadsherberg al een pleisterplaats voor de vermoeide reiziger.

De Stadsherberg
5

Eise Eisinga Planetarium

The oldest working planetarium in the world.

Eise Eisinga Planetarium
6

Brasserie De Stadstuin

Brasserie de Stadstuin is located in a former coffee roasting plant from the Art Nouveau period. Beautiful and delectable.

Brasserie De Stadstuin
7

Museum Martena

Museum Martena is the museum of the city of Franeker. Traditionally Franeker is one of the eleven cities of Friesland, it has a historic center with canals, a street plan dating from the Middle Ages and many remarkable old buildings.

Museum Martena
8

11Fountains Franeker

The fountain is an ode to the world-famous astronomer Jan Hendrik Oort, who was born in Franeker. His assumption that a ‘cloud’ of billions of comet-like objects is moving around our solar system was a breakthrough in astronomy

11Fountains Franeker
9

Beach Pavilion 't Zilt

Located on the coast of Harlingen, with views over the beautiful nature of the Wadden Sea, is Beach Pavilion 't Zilt.

Beach Pavilion 't Zilt
10

Harlingen Beach

Harlingen Beach is on the shore of the Wadden Sea.

Harlingen Beach
11

Lighthouse Harlingen

Special overnight stay in a lighthouse. After three-quarters of a century of loyal service, the light in the Harlingen lighthouse went out. The lighthouse now serves as a unique place to stay overnight. Doesn’t this dream sound tantalising?

Lighthouse Harlingen De buitenkant van de vuurtoren in Harlingen
12

Afsluitdijk Wadden Centre

On the Afsluitdijk causeway, at Kornwerderzand, you will find a remarkable building resembling a foaming wave, breaking on the causeway wall: this is the Afsluitdijk Wadden Centre.

Afsluitdijk Wadden Centre
End point: 8752 Kornwerderzand

Directions

Starting point: De Wier 5
9056 PM Koarnjum

Martenastate

De middeleeuwse bewoners van terpen bouwden stenen torens op hun terpen, van waaruit ze hun dorpen verdedigden. Veel van deze ‘stinsen’ zijn in de eeuwen daarna uitgebreid tot rijkelijk versierde landhuizen, zogenaamde ‘staten’.
Op de plek van de huidige Martenastate stond tot 1722 een grote, witte state. Daarna is het huidige kasteeltje gebouwd. In de vijftiende tot de achttiende eeuw werd de state bewoond door adellijke families. Van enkele familieleden liggen grafstenen op de grafheuvel nabij de state. Deze grafheuvel was de eerste familiebegraafplaats in Friesland. Het omliggende park is vrij toegankelijk en perfect voor een herfstwandeling. 

Horeca

 • In de ‘tunmanswente’ op het terrein De Wier 7 in Koarnjum

Dekemastate

De Dekemastate ligt op een eilandje omgeven door grachten in Jelsum. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd de eerste state op deze plek compleet verwoest. De huidige state werd gebouwd in de zestiende eeuw en ziet er vanaf 1814 uit zoals hij er nu uitziet. De tuin met boomgaard, lanen en prieeltje is vrij toegankelijk voor bezoekers. Tijdens openingstijden mag je in de kamers van de state een stap terug in de tijd doen.

Horeca

 • Op het terrein van de Dekemastate

Poptaslot

Het Poptaslot, of de Heringastate, in Marsum komt uit de zestiende eeuw. Vier generaties lang was de state in handen van de familie Heringa. De state werd vele jaren later aan dokter Popta verkocht, die zijn huis de naam Poptaslot gaf. Hij had veel geld en geen nakomelingen, en wilde dat na zijn dood een vrouwengasthuis naast het slot gebouwd zou worden. Zowel het vrouwengasthuis als de tuinen van de state zijn vrij toegankelijk. 

Franeker

Franeker is een prachtige, oude stad met veel monumentale panden. Eén pand dat je echt niet mag missen is het planetarium van Eise Eisinga. Hij maakte in het plafond van zijn huis een planetarium, waarin planeten in realistische snelheid om de zon heen draaien. Hij deed dit zo goed, dat de timing van de planeten tweehonderd jaar later nog klopt. In het museum leer je over het leven van Eise en kun je natuurlijk zijn ingenieuze bouwwerk bekijken. 

Ook de volgende bezienswaardigheden zijn een bezoekje waard:

 • De Martinikerk uit 1425 en de omliggende tuin
 • Het Klaarkampster Weeshuis
 • Het Stadhuis uit 1591
 • De achttiende eeuwse theehuisjes aan de kracht
 • Het Korendragershuisje uit 1634, waarin vroeger tol en accijns geheven werden
 • De verborgen tuinen van Franeker, zoals die achter Brasserie De Stadstuin en achter het Martenahuis
 • Museum Martena

Horeca

 • Brasserie De Stadstuin Eise Eisingastraat 2
 • Restaurant De Stadsherberg Oud Kaatsveld 8

Bonus: Kornwerderzand

Wie tijd over heeft of over de afsluitdijk naar huis rijdt, kan een bezoekje brengen aan Kornwerderzand. In het Afsluitdijk Waddencenter leer je alles over de aanleg van de afsluitdijk, de Vismigratierivier en de Waddenzee. 

Bij Kornwerderzand liggen kazematten die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. Hier hielden 225 Nederlandse soldaten zo’n 17.000 Duitsers tegen in 1940. Het Kazemattenmuseum bezoek je een aantal van deze bunkers en leer je alles over de rol van het Kornwerderzand in oorlogstijd. 

Horeca:

 • Restaurant Skom (in Wadden Center) Afsluitdijk 1c
End point: 8752 Kornwerderzand

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.