Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 3De laatste dag van je roadtrip staat in het teken van staten, of ‘de Friese kastelen’. Bewonder een drietal staten, voordat je de stad Franeker in rijdt. Bezoek het Eise Eisinga Planetarium en wandel door het historische centrum met verborgen tuinen. Sluit je dag af met een bezoekje aan het Kornwerderzand langs de Afsluitdijk. 

Let op: deze route kun je op meerdere manieren beleven. Te voet, op de fiets óf met de auto. De gegeven route is dus een suggestie. Je kunt het helemaal invullen naar je eigen wensen.

Deze route is onderdeel van de microavonturen in Friesland van Paulien van der Werf van Outdoor Inspiratie. Kijk op visitwadden.nl/paulieninfriesland voor het hele verhaal en alle routes!

Dit ga je zien

Startpunt: De Wier 5
9056 PM Koarnjum
1

Dekema State

De Dekema State is van oorsprong een adellijke woning, waar tot 1996 verschillende families gewoond hebben. De State en de tuinen zijn nu opengesteld voor publiek.

Dekema State
2

Poptaslot of Heringastate

Het Poptaslot of Heringastate is een compleet bewaard landgoed uit begin 16e eeuw met slot, poortgebouw, tuinen, grachten, singels en een vrouwen gasthuis (hofje).

Poptaslot of Heringastate Poptaslot voortuin
3

De Stadsherberg

De Stadsherberg is te vinden aan de rand van het historische centrum van Franeker. Van oudsher is De Stadsherberg al een pleisterplaats voor de vermoeide reiziger.

De Stadsherberg
4

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich UNESCO Werelderfgoed én het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
5

Brasserie De Stadstuin

Bij Brasserie De Stadstuin geniet je van de beste koffies van Franeker, en eet je elke dag vers brood uit eigen oven. Naast het Planetarium en zeven dagen per week geopend.

Brasserie De Stadstuin
6

Museum Martena

In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.

Museum Martena Museum Martena vanuit de Martenatuin
7

11fountains Franeker

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie.

11fountains Franeker
8

Strandpaviljoen 't Zilt

Het mooiste plekje tussen stad en wad

Strandpaviljoen 't Zilt
9

Strand Harlingen

Harlingen Strand aan de Waddenzee.

Strand Harlingen
10

Vuurtoren van Harlingen

Na driekwart eeuw trouwe dienst doofde het licht in de vuurtoren van Harlingen. De vuurtoren doet nu dienst als een unieke kijk- geniet- en slaapplaats. Droomt u ook wel eens?

Vuurtoren van Harlingen De buitenkant van de vuurtoren in Harlingen
11

Afsluitdijk Wadden Center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.

Afsluitdijk Wadden Center
Eindpunt: 8752 Kornwerderzand

Beschrijving

Startpunt: De Wier 5
9056 PM Koarnjum

Martenastate

De middeleeuwse bewoners van terpen bouwden stenen torens op hun terpen, van waaruit ze hun dorpen verdedigden. Veel van deze ‘stinsen’ zijn in de eeuwen daarna uitgebreid tot rijkelijk versierde landhuizen, zogenaamde ‘staten’.
Op de plek van de huidige Martenastate stond tot 1722 een grote, witte state. Daarna is het huidige kasteeltje gebouwd. In de vijftiende tot de achttiende eeuw werd de state bewoond door adellijke families. Van enkele familieleden liggen grafstenen op de grafheuvel nabij de state. Deze grafheuvel was de eerste familiebegraafplaats in Friesland. Het omliggende park is vrij toegankelijk en perfect voor een herfstwandeling. 

Horeca

 • In de ‘tunmanswente’ op het terrein De Wier 7 in Koarnjum

Dekemastate

De Dekemastate ligt op een eilandje omgeven door grachten in Jelsum. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd de eerste state op deze plek compleet verwoest. De huidige state werd gebouwd in de zestiende eeuw en ziet er vanaf 1814 uit zoals hij er nu uitziet. De tuin met boomgaard, lanen en prieeltje is vrij toegankelijk voor bezoekers. Tijdens openingstijden mag je in de kamers van de state een stap terug in de tijd doen.

Horeca

 • Op het terrein van de Dekemastate

Poptaslot

Het Poptaslot, of de Heringastate, in Marsum komt uit de zestiende eeuw. Vier generaties lang was de state in handen van de familie Heringa. De state werd vele jaren later aan dokter Popta verkocht, die zijn huis de naam Poptaslot gaf. Hij had veel geld en geen nakomelingen, en wilde dat na zijn dood een vrouwengasthuis naast het slot gebouwd zou worden. Zowel het vrouwengasthuis als de tuinen van de state zijn vrij toegankelijk. 

Franeker

Franeker is een prachtige, oude stad met veel monumentale panden. Eén pand dat je echt niet mag missen is het planetarium van Eise Eisinga. Hij maakte in het plafond van zijn huis een planetarium, waarin planeten in realistische snelheid om de zon heen draaien. Hij deed dit zo goed, dat de timing van de planeten tweehonderd jaar later nog klopt. In het museum leer je over het leven van Eise en kun je natuurlijk zijn ingenieuze bouwwerk bekijken. 

Ook de volgende bezienswaardigheden zijn een bezoekje waard:

 • De Martinikerk uit 1425 en de omliggende tuin
 • Het Klaarkampster Weeshuis
 • Het Stadhuis uit 1591
 • De achttiende eeuwse theehuisjes aan de kracht
 • Het Korendragershuisje uit 1634, waarin vroeger tol en accijns geheven werden
 • De verborgen tuinen van Franeker, zoals die achter Brasserie De Stadstuin en achter het Martenahuis
 • Museum Martena

Horeca

 • Brasserie De Stadstuin Eise Eisingastraat 2
 • Restaurant De Stadsherberg Oud Kaatsveld 8

Bonus: Kornwerderzand

Wie tijd over heeft of over de afsluitdijk naar huis rijdt, kan een bezoekje brengen aan Kornwerderzand. In het Afsluitdijk Waddencenter leer je alles over de aanleg van de afsluitdijk, de Vismigratierivier en de Waddenzee. 

Bij Kornwerderzand liggen kazematten die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. Hier hielden 225 Nederlandse soldaten zo’n 17.000 Duitsers tegen in 1940. Het Kazemattenmuseum bezoek je een aantal van deze bunkers en leer je alles over de rol van het Kornwerderzand in oorlogstijd. 

Horeca:

 • Restaurant Skom (in Wadden Center) Afsluitdijk 1c
Eindpunt: 8752 Kornwerderzand

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.