Kerkje Anna Paulowna

ANNA PAULOWNA

In de voormalige Hervormde Kerk uit 1855 worden tegenwoordig geen kerkdiensten meer gehouden. In de naastgelegen pastorie bevindt zich een winkeltje met tweedehands spullen.

Na de inpoldering van de Zijpe in de 16e eeuw volgde vele andere gebieden in Noord-Holland. Als een van de laatste polders werd in 1846 de Anna Paulownapolder drooggemaakt. Landarbeiders vanuit Gelderland kwamen naar de polder om op de zandige grond te boeren. Ze hadden weinig te besteden en konden dus ook geen kerk laten bouwen. Dit werd als een groot gemis gezien.

Op 26 september 1850 werd er een commissie opgericht om een kerkgebouw te realiseren. Deze commissie bestond uit de heer F.C. Hinlopen, de heer C.G.S. Begemann, de heer A.J. van Doorn (burgemeester van Zijpe) en de heer J.C. de Leeuw (dijkgraaf van de Anna Paulownapolder). Later voegde de predikant van Gelderse komaf O.G. Heldring en de heren J. van Gijtenbeek, C. van Marken zich bij de commissie. Ze probeerde grote kooplieden te overtuigen om een financiële bijdrage te doen voor de bouw van de kerk.

De heer C. van Foreest was een van de polderbestuursleden en hij bood een stuk land voor de bouw van de kerk en de pastorie. In 1851 werd alvast een school op deze gronden gebouwd. Het schoolgebouw werd later in gebruik genomen als raadhuis. Op 10 juni 1853 was er voldoende geld om de pastorie en het fundament van de kerk tot de begane grond te bekostigen. De heer C. Vennik uit Nieuwediep ging voor een bedrag van 10.200, - gulden aan de slag met de bouw. De eerstesteenlegging was daarom in 1853. Nadat de patorie en de fundamenten van de kerk gereed waren bleef het werk liggen. De financiële middelen waren nog niet allemaal rond. Toch gaf de heer D.J. van Ewijck (commissaris van de provincie) de opdracht om verder te bouwen. Hij ging ervan uit dat als de kerk eenmaal klaar was, er vanzelf sympathie en dus ook geld zou volgen.

Op 11 april 1855 is de opdracht gegeven aan de Gebr. Janzen om voor 14.700, - gulden de kerk te bouwen. Rond de kerst van 1855 was de kerk gereed en werd een eerste dienst gehouden. Men besloot om een zelfstandige kerkelijke gemeente in te stellen met een eigen gekozen kerkenraad en eigen predikant. Pas op zondag 18 juni 1856 werd de kerk officieel geopend. De eerste predikant was de heer A. G. Pareau.

De kerk is een aantal keer verbouwd. In het begin van de jaren 60 van vorige eeuw was de binnenkant van de kerk er slecht aan toe. Het pand is vernieuwd waar veel oude accenten verloren zijn gegaan. In de jaren 80 was de buitenkant aan een opknap beurt toe. Tijdens deze vernieuwing is de binnenkant ook weer aangepakt en is het weer veranderd als hoe het vroeger was. In 1998 is de 140 jaar oude kerkorgel opgeknapt.

Aan de rechterzijde van de kerk vindt u de pastorie. Hier is de kringloopwinkel ‘Het Winkeltje’ te vinden met heel veel gebruikte artikelen. Er is ook een uitgebreide collectie boeken. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de kerk in goede staat te houden. Het Winkeltje is geopend op woensdag van 10.00 tot 14.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 12.30 uur.

De kerk wordt niet langer alleen maar gebruikt voor kerkdiensten en is daarom ook te huren voor exposities, optredens, workshops en voor bijvoorbeeld een bruiloft. Er is plaats voor ongeveer 180 bezoekers maar dat is ook afhankelijk van de opbouw en het gebruik van de ruimte. De beschikbaarheid van de kerk is te vinden op hun eigen website en voor meer informatie kunt u mailen naar info@kerkjeannapauwlowna.nl.

Bronnen www.kerkjeannapaulowna.nl www.canonvannederland.nl De redengevende omschrijving van het provinciale monument via monumentenregister van de gemeente Hollands Kroon: https://www.hollandskroon.nl/system/files/2022-07/2019-06-14%20Redengevende%20omschrijving%20Anna%20Paulowna%20-%20Molenvaart%2021.pdf

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Kerkje Anna Paulowna

Molenvaart 21
1761 AA ANNA PAULOWNA
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.