De oude kerk

Zoutkamp

De hervormde kerk is gebouwd in 1836 op de plek waar daarvoor de “Kleine Batterij” of “Dikke Wal” gelegen was op noordoostelijke bastion van de vesting. Daarvoor ging men naar de kerk van Vierhuizen, via een 2,5 km lang kerkenpad.

De hervormde kerk is gebouwd in 1836 op de plek waar daarvoor de “Kleine Batterij” of “Dikke Wal” gelegen was op noordoostelijke bastion van de vesting. Daarvoor ging men naar de kerk van Vierhuizen, via een 2,5 km lang kerkenpad. De windwijzer op de kerktoren, een visje, symboliseert de band met de visserij. Op het kerkhof liggen onder meer graven van de familie Woldringh, waaronder de bekende Zoutkamper ondernemer Sebo Huininga Woldringh. Het kerkhof was in gebruik van 1855 tot en met 1895. 

De Grachtstraat ontleent zijn naam aan de gracht die destijds rond de vesting liep. Een gedeelte van de gracht is op de hoek van de Grachtstraat-Spuistraat gereconstrueerd in het kader van de herinrichting in 2000. De fortificatie van Zoutkamp werd overbodig door de vestingwet van 1874. Tot dan was alle bewoning geconcentreerd binnen de schans. 

De kerk is na het samengaan met de gereformeerde kerk prachtig omgevormd tot een locatie voor rouw, trouw, feest en werk. Wel met behoud van de oorspronkelijke bepalende elementen. De nieuwe beheerstichting organiseert geregeld evenementen en concerten. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie De oude kerk

Marnestraat 1 A
9974 RB Zoutkamp
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.