Begraafplaats Holwerd

Holwerd

Er zijn 5 graven van vliegers op de begraafplaats van Holwerd.

Er zijn 5 graven van vliegers op de begraafplaats van Holwerd. De piloot van een Lancaster Alan Raymond Moffatt is één van hen: Op 2 augustus 1943 om 23.47 vertrok Lancaster W4778 vanaf vliegbasis RAF Dunholme Lodge. Het toestel was van het No. 44 Squadron RAF en had als missie: een bombardement op de stad Hamburg in Duitsland. Het toestel was onderdeel van een formatie van 740 toestellen met dezelfde missie. Deze missie was de laatste missie van Operation Gomorrha, een grote reeks aanvallen op Hamburg met als doel: het volledig verwoesten van de stad. In acht opvolgende dagen vloog RAF Bomber Command vijf bombardementsmissies op de grote stad Hamburg, waarbij op 27 juli een vuurstorm gecreëerd werd in het centrum van de stad. In totaal kwamen er ongeveer 35000 mensen om tijdens deze grootste bombardementsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. W4778 werd neergeschoten door de Duitse nachtjager Hptm Hans Joachim Jabs, IV./NJGI en stortte neer in de Waddenzee. Van de zeven bemanningsleden kwamen er zes om het leven. De luchtwacht van Harlingen meldt:  “03.30. Motorgeronk van oost naar west. Vliegtuig blijft cirkelen en valt even later brandend neer in westen. Vermoedelijk luchtgevecht geweest”.

De piloot van dit toestel is op 13 augustus aangespoeld bij Holwerd en daar begraven. Croft  en Sewell zijn begraven in Harlingen. Finchham in Pietersbierum. Swan heeft de crash overleefd en raakte krijgsgevangen, hij is de enige die door de sleepboot Alcion kon worden opgepikt. Hij diende begin jaren 80 nog in het vrijwilligersleger als Flight Lieutenant . Twee man zijn nog vermist. De anderen behoorden alle vier tot dezelfde bemanning.

Op 29 juni 1942 vertrok de Wellington X3539 vanaf vliegbasis RAF Feltwell. Het toestel van het No. 75 Squadron RAF had als missie: een bombardement op de stad Bremen in Duitsland. Het toestel was onderdeel van een formatie van 253 toestellen met dezelfde missie. Onder deze toestellen waren 108 Wellington's, 64 Lancasters, 47 Stirlings en 34 Halifaxen. X3539 werd neergeschoten door de Duitse nachtjager Oberleutnant Egmont Prinz zur Lippe-Weißenfeld 5./NJG 2 en stortte neer in de Waddenzee in de buurt van Holwerd. Alle vijf de bemanningsleden kwamen om het leven bij de crash. Vier van hen liggen begraven op de Algemene begraafplaats te Holwerd. Eén bemanningslid Piloot Walter Monk is nooit teruggevonden, zijn naam staat op het Runnymede Memorial. In totaal gingen 11 bommenwerpers verloren tijdens deze missie, 4 Stirlings, 4 Wellingtons en 3 Halifaxen. In Bremen raakten enkele huizen en fabrieken zwaar beschadigd, waaronder een vliegtuigfabriek en een U-bootfabriek.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Begraafplaats Holwerd

Tsjerkestrjitte 11
9151 HV Holwerd
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.