Wons

Wons

Het dorp Wons speelde een belangrijke rol tijden de inval van het Duitse leger in 1940. Dit had te maken met haar legging tegenover de Afsluitdijk. De Wonsstelling was de laatste hindernis voordat de Duitse troepen de Afsluitdijk bereikten.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Het dorp Wons speelde een belangrijke rol tijden de inval van het Duitse leger in 1940. Dit had te maken met haar legging tegenover de Afsluitdijk. De Wonsstelling was de laatste hindernis voordat de Duitse troepen de Afsluitdijk bereikten. De stelling werd in een korte tijd gebouwd en bestond uit bouwwerken van grond en hout. De slecht gebouwde stellingen kregen dan ook al snel de bijnaam ‘Wee-ons’. Van de stellingen is niks meer helaas niks meer overgebleven, op deze plek stonden twee 'Wee-ons'. 

In Wons staat het monument voor het Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada. Dit regiment was verantwoordelijk voor de bevrijding van Wons op 16 april 1945. Tijdens een fel vuurgevecht met goed bewapende Duitse militairen worden drie pantservoertuigen uitgeschakeld en 11 Canadese militairen gedood. Het betrokken Canadese regiment landde op 6 juni 1944 tijdens D-Day op Juno Beach in Normandië en vocht zich een weg door Noord-Frankrijk, België en Nederland.

(deze locatie is onderdeel van de route Stelling Kornwerderzand)

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Wons

8747 NJ Wons
Route planen

vanaf jouw locatie

Fietsroute Stelling Kornwerderzand


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.