Petruskerk Lichtaard

Lichtaard

Lichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lichtaard een terpdorpen-groep, ook wel de Vlieterpen genoemd. Deze dorpjes waren ook altijd één kerkelijke...

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Lichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lichtaard een terpdorpen-groep, ook wel de Vlieterpen genoemd. Deze dorpjes waren ook altijd één kerkelijke gemeente.

Nu is de Petruskerk van Lichtaard eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken en is er een lokale commissie die de kerk beheert en er allerhande activiteiten organiseert. Doordat de kerkbanken zijn weggehaald zijn er allerhande flexibele opstellingen in de kerk mogelijk.

De kerk met haar kleine segmentbogig gesloten vensters stamt uit de middeleeuwen. De kerktoren is aan de noord- en zuidzijde bekleed met planken. Er hangen twee klokken in, één stamt uit ongeveer 1370 en de andere uit 1404. De klok uit 1370 heeft als opschrift 'Sanctus Petrus', wat dan de patroonheilige van de kerk moet zijn geweest. 

De kerk beschikt over een eenvoudig interieur, in de wand naast de preekstoel is een piscina te zien: een soort wastafeltje in de muur. 

Maak eens een tour langs de kerkjes van Lichtaard, Reitsum, Genum en Janum en je ontdekt de mooiste plekjes aan de Friese Waddenkust.   

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Petruskerk Lichtaard

Noardermieddyk 3
9176 GE Lichtaard
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.