Wieringer Aak WR173 ‘Twee Gebroeders’

DEN OEVER

De Wieringer Aak WR173 is ruim een eeuw geleden, in 1916, in Workum van de werfhelling gelopen. Zij is de eerste 45 jaar in gebruik geweest in de visserij op en nabij het eiland Wieringen en diende daarna 15 jaar lang als particulier recreatieschip elders...

De Wieringer Aak WR173 is ruim een eeuw geleden, in 1916, in Workum van de werfhelling gelopen. Zij is de eerste 45 jaar in gebruik geweest in de visserij op en nabij het eiland Wieringen en diende daarna 15 jaar lang als particulier recreatieschip elders in het land. Uiteindelijk is de Aak weer naar Wieringen gehaald door een groep enthousiaste mensen, die zich heeft ingezet voor het behoud van dit belangrijke historisch erfgoed, zo specifiek voor het voormalige eiland Wieringen. Dat de Aak de eerste 60 jaar redelijk ongeschonden is doorgekomen mag een klein wonder heten, omdat normaliter een Aak na zo’n 30 jaar werd afgedankt en vervangen door een nieuw exemplaar.

Vereniging Aak

In 1991 werd de “Vereniging Aak” opgericht om zich als nieuwe eigenaar in te zetten voor het behoud van de WR173 in originele staat. Zij is daarmee de oudste vereniging in Nederland die zo’n schip in stand houdt. Al meer dan 45 jaar wordt met veel inspanning succesvol gewerkt aan het onderhoud van dit unieke schip en het doorgeven van alle kennis eromheen aan volgende generaties. Heden ten dage is dit mogelijk door een groot deel zelfwerkzaamheid en de financiële steun van de leden, giften en gemeentelijke subsidie. De Vereniging Aak is laagdrempelig en geeft eenieder de mogelijkheid om kennis te maken met dit nautische monument.

Activiteiten

Voor leden organiseren wij jaarlijks drie gratis ledenvaardagen, die druk bezocht worden. Er is veel belangstelling voor de droogvaldagen in de zomermaanden. ’s Morgens wordt er bijtijds uitgevaren (afhankelijk van het tij), naar de droogvalplek op het Wad gevaren en afgewacht tot het schip droogvalt. Er is vervolgens gelegenheid om naar de mossel- en oesterbanken te wandelen om daar een maaltje vis te bemachtigen, dat aan boord direct wordt bereid onder het genot van een glaasje wijn. Men kan ook aan boord blijven of een duik nemen. Het wachten is dan op het weer vrijkomen van het schip tijdens de vloed en de haven van Den Oever weer op te zoeken.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Wieringer Aak WR173 ‘Twee Gebroeders’

Havenkade 3
1779 GT DEN OEVER
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.