Korte Hoofd & vissersramp 1883

Zoutkamp

Achter de dijk aan de kant van het Lauwersmeer ligt het Korte Hoofd. Tussen 1887 en 1969 vertrok hier de veerboot naar Schiermonnikoog.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Achter de dijk aan de kant van het Lauwersmeer ligt het Korte Hoofd. Tussen 1887 en 1969 vertrok hier de veerboot naar Schiermonnikoog. Tot 1906 was hiervoor de 25 meter lange radarstoomboot Sophia van Kapitein Brands in gebruik. De boot die geschikt was voor 160 personen, voer ook op Groningen. Hierna is de dienst overgenomen door Wagenborg met de Vooruitgang II en later de Vooruitgang III. Na de afsluiting van de Lauwerszee is ook de veerdienst verhuisd naar Lauwersoog. 

In de nacht van 5 op 6 maart 1883 werd de hele noordkust van de Waddenzee getroffen door een plots opstekende immense storm. De vissersdorpen Zoutkamp, Wierum en Paesens/Moddergat werden zwaar getroffen. Vooral Moddergat werd zwaar getroffen. In totaal vergingen 17 schepen en verdronken 83 vissers. Sommige families verloren hierbij al hun manlijke familieleden. Omdat de Zoutkamper vissers later van wal staken konden de meeste schepen bijtijds terugkeren. Drie schepen en hun 9  bemanningsleden zijn op zee gebleven. Vele gezinnen bleven in armoede achter nu de kostwinner op zee was verdronken. Ter nagedachtenis aan de verdronken vissers loop je zo meteen op de dijk langs het Vissersmonument. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Korte Hoofd & vissersramp 1883

Zoutkamp
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.