Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum

Dokkum

De Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk gevestigd op de terp van Dokkum, aan de zuidzijde van de Markt. De bedevaartsplek voor Bonifatius, die in 754 bij Dokkum werd vermoord.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

De Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk werd vroeger de 'cleyne kerk' genoemd. Er stond namelijk nog een grote abdijkerk op de Markt, behorende bij het klooster dat ook op deze plek stond: de terp van Dokkum.

Dat stadsklooster was jarenlang een bedevaartsplek voor Bonifatius: de heiligverklaarde die de Friezen wilde bekeren maar dit moest bekopen met de dood toen hij in 754 naar een doopfeest in Dokkum reisde. 

Toen een aantal eeuwen later zowel de abdijkerk als de kleinere kerk in slechte staat waren, vroeg Dokkum de provincie om een bijdrage in de kosten voor restauratie. Na veel onderhandelingen werd de abdijkerk gesloopt en de oude stenen die hierbij vrijkwamen, werden gebruikt om de kleine kerk aan de zuidkant van de Markt te vergroten. Je kunt nog steeds aan de kerk zien waar een beuk is aangebouwd. En de contouren van de oude abdijkerk kun je nog ontwaren aan de bestrating op het plein.  

In 1591 was de inmiddels Grote kerk gereed en kond de Hervormde Eredienst worden ingevoerd want de bezetting van de Spanjaarden was voorbij. Inmiddels worden er nog steeds iedere week kerkdiensten gehouden. Bovendien vinden er regelmatig concerten plaats vanwege de goede akoestiek in deze kerk. 

Deze kerk ligt aan het begin van de eerste etappe van pelgrimsroute 'Bonifatius Kloosterpad'.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum

De Markt 2
9101 LS Dokkum
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.